"El cos de l'estrès" [Espai Sacra]


  • Etiquetes: opinió | Temps de lectura: 2 minuts

    dijous, 1 agost, 2019 - 12:00

    OPINIÓ | En l'actualitat, a ningú el sorprèn la paraula estrès. Estem tan acostumats a escoltar-la i patir-la, que sembla que és una part més de la nostra vida. És bo? És dolent? Ha de ser així? I el més important, afecta la meva salut?

    
Hi ha molta literatura escrita sobre aquest tema. Per això, en aquest article, escriuré la meva visió sobre aquest vell amic, que sembla que ha vingut per a quedar-se a viure, 24/7, amb nosaltres.

    La pregunta no hauria de ser si l'estrès és bo (eustrés) o dolent (distrés), si no: Quant de temps puc mantenir aquesta situació? Qualsevol amenaça, real o imaginària, a l'homeòstasi (tendència a mantenir l'equilibri i l'estabilitat interns en els diferents sistemes biològics) de l'organisme provocarà una resposta, a això ens referim com a estrès. Quan sortim de l'homeòstasi, pasem a alostasi (procés a través del qual el cos sotmès a situacions d'exigència o estrès aconsegueix recuperar la seva estabilitat), amb la condició de tornar "aviat" a l'equilibri (homeòstasi). I és aquí on l'assumpte pren importància, atès que com més temps trigui la persona a tornar a dit equil·libri, més sistemes poden veure's afectats.

    Cal saber que els mecanismes que té el cos per a tornar a l'homeòstasi consumeixen energia i si aquests mecanismes són mantinguts en el temps (actualment la majoria de les situacions d'estrès són de llarga durada), aquesta energia la començaran a obtenir d'altres estructures, podent donar lloc a: trencaments fibril·lars, contractures, desordres en el sistema digestiu, alteracions cognitives, etc...

 Quan es comencen a manifestar signes i símptomes per l'estrès, la persona fa massa temps que està en alostasi, i el seu organisme està sent incapaç de recuperar la seva homeòstasi.

    Enfocar la situació de manera holística: cos físic, mental i energètic, per a recuperar l'equilibri, pot ser una forma molt efectiva per a ajudar l'organisme.

    Una bona anamnesi (informació recopilada per un(a) especialista de la salut mitjançant preguntes específiques,) i exploració ens ajudarà a una bona elecció del terapeuta o terapeutes que millor s'adaptin al que necessita la persona.

    ISRAEL VALERA
    Coordinador de l'àrea terapèutica d'Espai Sacra. Osteòpata D.O

    --

    Més informació a la pàgina d'Espai Sacra i al Canal temàtic Estils&Vida.

    Afegeix un comentari

    Vols formar part de la nostra comunitat?

    Clica aquí!

    Registra't a connecTerrassa!

    Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

    Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat