El nyap de la TDT sortirà car als usuaris


4 de juliol de 2014 | Publicat per Alícia Mirabent | Etiquetes: TDT | Temps de lectura: 3 minuts

La tradició és palpable que és antiga, d’ancestres, però està farcida d’exemples que denoten el tarannà matusser hispànic. Des de l’armada invencible, l’ample ibèric de via de tren, submarins que s’enfonsen, ponts llevadissos que no encaixen, dipòsits de gas que causen terratrèmols, aeroports sense avions, restauracions de retaules amb semblances als teletubbies, inversors animats a apostar per l’energia solar, espais per a fumadors a la restauració,... Segur que tots ens passen pel cap altres exemples d’aquesta trepidant llista de despropòsits.

Tot això no passaria de l’anècdota còmica si no fos perque ens toca de ple la butxaca, sense que el terme responsabilitat impliqui a ningú. Si utilitzeu Twitter i voleu fer-vos “mala sang”, us aconsello que seguiu al perfil @despilfarrando.

Ara li toca a la televisió

Les comunitats de propietaris hauran d’invertir novament, en menor o major mesura, en la re-sintonització de les antenes abans del proper 1 de gener de 2015 per captar la senyal de TDT, ja que s’haurà d’adaptar l’espai radioelèctric a les noves tecnologies, l’anomenat 4G. Aquesta tecnologia precisa freqüències d’emissió específiques i només es pot solucionar traslladant alguns canals de televisió a altres freqüències distintes d’on són ara.

Si la comunitat, en el seu dia, va apostar per instal·lar-se centraletes digitals, ara haurà de contractar a un instal·lador per reprogramar-les.

I, si van instal·lar mòduls, la comunitat haurà d’invertir de nou en uns mòduls a acoblar per seguir veient els mateixos canals que fins ara i compaginar el 4G.

Malgrat és una temeritat parlar d’una xifra mitjana, sobretot per les diferents opcions que pot haver triat una comunitat i el nombre de pisos a repartir, estaríem parlant d’un cost que pot anar dels 20 als 100 euros per família.

Aquests costos de sintonització que han d’assumir les comunitats haurien d’estar subvencionats per l’estat, ja que l’any 2008 els van cobrar a les companyies de telecomunicacions quan van subhastar les freqüències. Estem parlant d’una xifra que ronda els 1.800 milions d’euros.

Els experts, a qui el Govern acostuma a no escoltar, ja adverteixen de possibles interferències i problemes de sintonització quan “convisquin” les dues tecnologies; o no veurem bé la televisió quan utilitzem el 4G del mòbil o que aquest no tingui accés a Internet quan mirem la televisió.

O sigui que la xifra aproximada que he esmentat abans podria anr-se ampliant els propers temps. També es parla d’un segon divident digital per l’any 2020.

Lamentem amargament que el legislador no deixi clar el full de ruta als usuaris perque optin per la inversió més favorable i s’hagi invertit en alguns casos en mòduls o centraletes obsolets, i que el Govern espanyol no subvencioni aquesta inversió, ja que ell en va percebre una bona quantitat pel divident digital.

Per qualsevol dubte al respecte de tot el què he comentat en aquest article, resto a la vostra disposició, tant via comentaris públics en aquest blog, com privadament a través del meu correu electrònic.

Afegeix un comentari

Vols formar part de la nostra comunitat?

Clica aquí!

Registra't a connecTerrassa!

Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat