Quan comprem, decidim la societat que volem
14 de maig de 2014 | Publicat per Quim Gutiérrez | Etiquetes: ViuLògic, alimentació, vida sana, menjar ecològic | Temps de lectura: 2 minuts
Quan anem a comprar, fem un acte molt més important del que sembla. En un supermercat, tot i que creiem que escollim el que comprem, la nostra elecció no és tan lliure com sembla. Hi ha moltes marques, sí, però totes aquestes només pertanyen a unes deu multinacionals. Aquestes empreses deslocalitzen la producció sense importar-ls'hi la distància, i industrialitzen l’agricultura en camps intensius que utilitzen adobs químics i pesticides.
El més preocupant és que anant al petit comerç, el panorama no sempre millora. La major part de la publicitat prové, també, d’aquestes multinacionals, i ens venen el que volen, amb l’únic objectiu d’enriquir-se.
Les multinacionals i els intermediaris decideixen el preu que pagaran als petits productors i, en molts casos, aquests preus es decideixen en borses internacionals.
Els diners són l’objectiu, i les persones el mitjà. Els consumidors paguen cada dia més, mentre els productors s’empobreixen. Els diners haurien de ser el mitjà, amb l’objectiu de millorar la vida de les persones. Mai a l'inrevés.
Les conseqüències són clares. Atur i empreses que tanquen a les nostres comarques. Al·lèrgies i malalties provocades per una alimentació contaminada i sense valor nutricional. Precarietat laboral als països del tercer món. Explotació infantil. Agricultors pagats de forma menyspreable. Utilització de transgènics sense advertir al consumidor. Contaminació provocada pel transport i altres manipulacions.
La solució està a les nostres mans. No es pot esperar res dels governs que, per altra banda, estan a les ordres dels grans productors. Hauríem de canviar la nostra forma de consumir i ser conscients que cada vegada que comprem alguna cosa, estem afegint el nostre granet de sorra al sistema.
Per a la petita i mitjana empresa és impossible competir en preus i per això necessiten que la societat prengui consciència. Seria bo consumir productes de proximitat, de temporada i de comerç just per una economia sostenible.
No té sentit comprar un producte produït a milers de quilometres, si el podem produir aquí. Sempre és millor un circuit curt amb pocs intermediaris i invertir en salut comprant productes ecològics. Els productes ecològics són aquells lliures de residus tòxics persistents procedents de pesticides, antibiòtics, fertilitzants sintètics, additius, conservants i transgènics, molts d’aquests utilitzats en l’agricultura convencional.
És important mirar sempre a l’etiqueta la procedència dels productes, i escollir sempre els més propers. Seria millor prioritzar el pagament en efectiu, ja que pagant amb targeta es redueix el benefici local i s’augmenten els beneficis d’un banc. Si fem un consum responsable, podem construir el món que volem.
Afegeix un comentari