No només de vendes viu la botiga


19 de maig de 2014 | Publicat per Marc Roca | Etiquetes: La Torre del Palau, agenda | Temps de lectura: 6 minuts

Els serveis complementaris al negoci de les vendes aporta un valor afegit que pot ser molt beneficiós per al comerç de proximitat. Així, a Terrassa trobem molts casos en aquest sentit dels que en podem aprendre com fer front amb millors garanties a la crisi econòmica i als canvis en els hàbits de consum.

ViuLògic és una forma de viure cuidant l’alimentació, la vida sana i el medi ambient. Hem obert una botiga de productes ecològics i de proximitat amb un espai de Bar i Teteria i un gran sentit social a Terrassa, per una economia sostenible”, és tota una declaració d’intencions.

Amb aquestes paraules, els propietaris d’aquesta botiga de la Plaça del Progrés defineixen moltes tendències en poques paraules. La botiga com a punt de trobada, com a experiència, on poder comprar productes de proximitat i fer un consum responsable i, a més, on s’hi ofereixen serveis complementaris —com cursos de cuina— al què podríem entendre com al seu negoci estricament dit: la botiga. L’exemple de ViuLògic em serveix d’excusa per fer una cerca per Terrassa i trobar altres comerços on, a més de vendre, s’ofereixen serveis complementaris com poden ser xerrades, activitats formatives, etc…

Des de presentació de llibres fins a desfilades de moda, tot hi cap

Així, trobem casos ja clàssics com l’antic Cau Ple de Lletres —ara, Casa del Libro— on es fan presentacions de llibres. Sense deixar el paper, però en un altre camp, tenim la Copisteria Singulars que, a banda de fer impressions i enquadernacions, organitza tallers relacionats amb el seu camp, com un monogràfic recent dedicat a fer Fofuches, on confeccionen una nina de Comunió, fent-ho coincidir amb les dates d’aquests esdeveniments.

Fa poques setmanes era la botiga de moda infantil Buben (C. de la Rutlla) qui, per segon any consecutiu, organitzava una passarel·la de vestits de comunió al Cinema Catalunya de Terrassa, amb gran èxit de públic. A més, l’esdeveniment va comptar amb la col·laboració d'altres establiments de la ciutat, com ara la perruqueria Llongueras Elite, la sabateria Farreres i la joieria Núria Castelló. L'atrezzo va anar a càrrec de Prat Taller, la fotografia de Miquel Llonch i la il·luminació de 114 Lux. Tot plegat, força egarenc.

Però, Buben no és la única del ram que fa aquestes activitats, el Barruguet també n’ha organitzat alguna dins del seu propi establiment, i Otta Kids —botiga de roba i complements infantils— ho ha fet a l’exterior, en plena Plaça del Progrés. Otta Kids, a més, organitza tallers per a nens per a aprendre francès amb música (cada quinze dies). A tot això, cal sumar-li que, a qui més qui menys li passarà pel cap alguna botiga de menjar que organitza cursets de cuina.

Més tendències: Reciclatge, intercanvi i col·laboració

Per acabar, m’agradaria fer esment a tres casos molt diferents entre ells, però que no deixen de ser el mateix, activitats organitzades per comerços de forma complementària al seu negoci tal i com el coneixem.

Un és el del Bau House, ‘el bar de la Baumann’, on constantment organitzen activitats culturals, i una de setmanal molt interessant i massiva, el ‘Tertulàndia’, una trobada oberta a tothom qui vulgui practicar idiomes. Al Bau també hi podem veure sovint exposicions d'art, com també fan a la botiga de menjar ecològic ViuLògic.

Per altra banda, la iniciativa que ha llançat la Parafarmàcia Nova, de la Plaça Nova, que està especialitzada en puericultura i disposa d'un espai dins del seu propi establiment amb una secció anomenada ‘Baby Recycling Store’, un lloc d’intercanvi de productes de puericultura de segona mà. També al ViuLògic han adequat un espai dins la botiga dedicat a l'intercanvi de llibres de segona mà, el 'creuallibres'.

I, finalment, una activitat puntual, de la qual ja en vaig parlar fa un parell danys, però que trobo molt i molt interessant recuperar. Es tracta d’una ‘cash mob’ que van organitzar de forma col·laborativa Temàtic, una petita botiga de tes del Carrer Nou de Sant Pere, juntament amb una clienta i el Jordi, un jove dissenyador terrassenc creador de les marques 'Sotimimpanda' (segarretes de disseny amb històries) i 'The heart in the bag' (bosses de vímet dissenyades a mà).

Una ‘cash mob’ és una mobilització espontània per a donar suport a petits comerciants o productors. El funcionament és molt senzill, només cal organitzar una convocatòria perquè la gent que vulgui vagi a una botiga local concreta, un dia i hora assenyalats i facin una petita compra, a més de passar una bona estona. L'objectiu és reivindicar el consum responsable, just i de proximitat i fomentar la interacció entre els participants.

En aquest cas va ser la pròpia clienta qui —a iniciativa pròpia— va llançar una ‘cash mob’ pel dissabte 5 de gener de 2013 a les 12h. Ho va fer via correu electrònic entre els seus amics. La propietària del Temàtic —la botiga on es va fer la trobada— formava part de la llista de correu i va estar encantada amb la proposta i, en el seu moment, va comentar que l’acció “va tenir molt d'èxit”. Paral·lelament, la propietària de la botiga va fer extensiva la proposta al dissenyador i li va cedir un tros de la botiga perquè oferís els seus productes artesanals el dia de la ‘cash mob’. La petita botiga de tes es va omplir de gent. Potser aquell dia no van fer ‘molt calaix’, però van crear marca, gens menyspreable per mantenir i incrementar la clientela.

PS: Quan estava acabant aquest article, el compte oficial de lEix Comercial Sant Pere de Terrassa m’ha obert un xat al Facebook per donar-me a conèixer altres casos similars. No em puc estar d’esmentar-los, ha estat una gran acció per part seva oferir-me aquesta informació. Així, i en el mateix sentit que hem anat comentant en aquest article, trobem la Llibreria Cinta que algunes vegades organitza presentacions de llibres, la botiga Milar Paloma Turu que organitza tallers de cuina i, fins i tot, sortides de marxa nòrdica combinades amb la preparació de l'àpat amb carmanyola pel camí, i K'DOLÇ, que és una botiga/pastisseria que també fa tallers de cupcakes,... I, tot i no ser del seu barri, també em comenta el cas de Baraka club de Viatges (C. del Camí Fondo) que organitzen moltes xerrades. Queda dit, i jo agraït per la informació rebuda.

marc@connecterrassa.cat

NOTA: Article original publicat a La Torre del Palau, abril 2014.

Afegeix un comentari

Vols formar part de la nostra comunitat?

Clica aquí!

Registra't a connecTerrassa!

Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat