"Mens sana in corpore sano", per Otto Weingartner [Sevan]


  • Etiquetes: Fisioteràpia, psicòleg, lesions, cos i ment | Temps de lectura: 2 minuts

    dilluns, 2 novembre, 2015 - 15:15

    OPINIÓ | “Estic tens. Tinc dolor.” A quin professional ho explicaries? Al metge, al fisioterapeuta, al psicòleg…?

    Ja fa molt de temps que sabem que cos i ment mantenen un estret vincle que es manifesta en el dia a dia i en molts aspectes de la nostra salut.
    Aquesta relació és com una autopista i actua en les dues direccions. Els exemples més clars són la tensió i el dolor, on, en molts casos, l’atenció d’un sol especialista no resol el problema en totes les seves formes.

    En el cas del dolor, la teoria de la porta (Melzack i Wall) explica com aquesta relació entre cos i cervell pot fer que deixem de sentir dolor quan estem distrets o sentir-ne més si ens concentrem en la zona afectada.
    Dues situacions comunes ens mostren com actua una via sobre l´altra:
    1. Davant d’una situació no desitjable, els nostres pensaments i les nostres preocupacions ens generen estrès. En aquest estat tenim tendència a tensar els músculs i realitzar conductes que afecten el cos, com descansar menys, canviar hàbits d’alimentació i adoptar postures poc saludables. Tots aquests fets poden acabar provocant dolor muscular, de cap i fatiga.
    Preocupació--Ansietat—Mals hàbits--Tensió--Dolor
    2. D’altra banda, una contractura que ens provoqui dolor farà que les coses que fem habitualment ens costin més, que deixem de fer coses que ens agraden i que ens queixem. Tots aquest canvis afectaran el nostre rendiment i el nostre humor, i, per tant, perjudicaran les nostres relacions i seran susceptibles de generar alteracions de l’estat d’ànim.
    Lesió—Dolor---Canvi d’hàbits—Pensaments negatius/Queixes—Ansietat/Depressió

    Cos i ment no només actuen conjuntament en l’inici del problema, sinó que, també, cos i ment interactuen en el tractament, que en alguns casos necessita la intervenció conjunta del fisioterapeuta i el psicòleg per tal de garantir el manteniment de les millores.

    Per exemple, després que el fisioterapeuta hagi treballat l´afectació muscular, si la persona no fa canvis d’hàbits i de reducció d´estrès en un temps tornarà a desenvolupar la lesió. I, a la inversa, les millores en els pensaments i l´estrès que produeixi la intervenció psicològica no es mantindran si hi ha una contractura no tractada pel fisioterapeuta.
    És per tot això que, per tal d’oferir un tractament integral als seus pacients, a Sevan Centre Salut es disposa de servei de psicologia per tal d’abordar els aspectes emocionals i conductuals d’aquestes dificultats.

    Per Otto Weingartner, psicòleg del centre de salut Sevan

    Afegeix un comentari

    Vols formar part de la nostra comunitat?

    Clica aquí!

    Registra't a connecTerrassa!

    Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

    Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat