El Niu: "El joc és l’activitat principal dels nens petits i, per mitjà del joc, prenen consciència d’ells mateixos i del seu entorn"


  • Etiquetes: | Temps de lectura: 7 minuts

    dimarts, 22 desembre, 2015 - 22:15

    ENTREVISTA | L'Amàlia Solà i la Montse Viladomat van obrir El Niu la primavera de 2015 com un centre per atendre infants des d'una perspectiva lúdica i també per ajudar les famílies a conciliar la vida familiar i laboral. Com que a El Niu tenen molts fronts oberts, hem volgut que ens expliquin en què consisteix exactament aquest espai i quins són els serveis que ofereixen.

    David Gràcia. - Us autodefiniu com a centre de suport familiar. En què consisteix aquest concepte? Implica no només el nen sinó també els pares i a la família, entenc...

    Amàlia i Montse. - Ens definim com a centre de suport familiar perquè és el concepte que s’utilitza a Catalunya per anomenar els centres que ofereixen serveis d’ atenció als infants adreçats a facilitar la conciliació de la vida laboral, personal i familiar.
    Hi ha una associació a Catalunya, l'ALPIC, que integra 40 centres amb aquest objectiu. El nom de vegades provoca confusió entre la gent: no estem familiaritzats amb aquest concepte, però, si ens parem a pensar-hi, defineix molt bé el que oferim: donar suport als pares en els moments que ells els necessiten, sense rigidesa d'horaris i amb una gran flexibilitat .

    D.G – En el sentit de la pregunta anterior, penseu que el "món" del nen s'ha d'entendre "holísticament"? És a dir, no és només el nen sinó tot el que l'envolta (i especialment els seus pares)?

    Amàlia i Montse. - Els pares, els germans i els avis durant els primers anys de vida tenen un paper molt rellevant en la vida dels nens i, per tant, és important que puguin estar com més hores millor amb ells i, si això no pot ser, han de tenir l’oportunitat d’anar al centre educatiu les hores que realment necessitin. Els nens aprenen de totes les situacions de la vida, i, evidentment, aprendre és un procés que implica molts nivells de la consciència humana, com l’afectiu, ,el físic, el social, el creatiu,....

    D.G. - Creieu que en la societat actual en què vivim, on la gent està totalment desenfocada i "sobreocupada", els pares ja no tenen temps per invertir en l'educació dels seus fills? Evidentment, quan dic educació, no dic ensenyament, que és una cosa de la qual s'encarrega (o s'hauria d'encarregar) l'escola. El vostre centre, ajudaria, doncs, a cobrir aquestes mancances? De quina manera?

    Amàlia i Montse. - La nostra tasca educativa mai no pot suplir la feina dels pares. Els pares, per molt ocupats que estiguin, han de buscar temps per estar amb els seus fills. Nosaltres  els podem donar suport en els moments en què que ells no en poden tenir cura, i reforçar la seva tasca educativa. Al mateix temps els oferim l’ espai per poder venir a jugar amb els seus fills  o fer algun taller familiar a El Niu.

    D.G. - Vosaltres teniu com un dels vostres objectius, precisament, ajudar a la conciliació laboral i familiar. Quin servei oferiu en aquest àmbit?

    Amàlia i Montse. - Oferim servei de guarda infantil de nens i nenes de 0-6anys amb horaris i tarifes flexibles per tal d’ adaptar-nos al màxim a les necessitats particulars de cada família. L’horari és de 8,45 a 19h, de dilluns a divendres.

    D.G – El lleure és un aspecte molt important en l'educació dels nens. Què en dieu d'això? El lleure és una de les bases de la vostra activitat a EL NIU....

    Amàlia i Montse. - Per nosaltres el joc  és l’activitat principal dels nens de 0 a 3 anys i, per mitjà del joc, els infants prenen consciència d’ells mateixos i del seu entorn, es relacionen amb els adults i amb altres infants. Els nens han de jugar i experimentar, i ja tindran temps de fer aprenentatges més estructurats.
    Oferim tallers lúdics dirigits per professionals qualificats adreçats a famílies que vulguin compartir jocs i experiències amb els seus fills i altres famílies.

    D. G. - El que també em sembla molt interessant del vostre centre és la importància que doneu a l'ambientació i al mobiliari, fins al punt que treballeu en diferents "espais", cadascun amb les seves característiques i els seus objectius propis. Expliqueu-me això! De quins espais estem parlant? Van adreçats a diferents tipologies d'usuaris? Quins resultats esteu obtenint?

    Amàlia i Montse. - Per  nosaltres l’ambientació i el mobiliari van ser un aspecte molt important en la creació d'El Niu, ja que volíem un espai on tant els nens com els pares es poguessin sentir còmodes, i crec que ho hem aconseguit.
    L’espai nadó es troba a l’ entrada d'El Niu i està adreçat als nadons i als seus familiars. Hi ha un matalàs per estirar els nens, i  joguines per jugar amb els pares. I també unes butaques i una cafetera per fer un cafè o  una infusió.

    En el següent espai hi ha tot el repertori del joc simbòlic ( cuineta, llitets, taula, disfresses...), molt important entre els 2 i els 7 anys. Coincideix amb l’aparició del llenguatge i és una manera més de practicar i consolidar tot el que van aprenent. El fet d’explorar i reproduir el món de l’adult fa que es desenvolupi el pensament creatiu i els ajuda a resoldre conflictes, tensions, sentiments.

    L’última sala és l’espai psicomotriu, on trobem diferents mòduls per poder treballar tot jugant la part més motriu del nen. A aquesta part li donem molta importància perquè tenir un bon control del cos els dóna més seguretat personal i afavoreix els futurs aprenentatges. En aquesta mateixa sala hi ha un racó per fer manualitats amb els nens de 3 a 6 anys.

    D.G. - En l'aspecte més lúdic, crec que cal destacar que El Niu és també un espai on els nens poden celebrar les seves festes d'aniversari, no és cert?

    Amàlia i Montse. - Sí: a El Niu es poden celebrar festes d’ aniversari els divendres a la tarda, els dissabtes i els diumenges amb una monitora que organitza la festa tenint en compte els interessos i gustos que manifesten els pares. Una nova modalitat que hem iniciat aquest mes és celebrar festes d’ aniversari a la tarda jugant al Niu. Tté un cost més barat perquè no hi ha monitora que dinamitza.

    D.G. - El Niu també ofereix xerrades per als pares i les famílies. Sembla una idea molt engrescadora. Quines són principalment les temàtiques?

    Amàlia i Montse. - Per nosaltres, el fet de poder oferir xerrades i tallers de diferents tipus que ajudin a donar eines i recursos als pares ens sembla molt interessant. Les temàtiques han estat exercici físic i alimentació durant l’embaràs i l’alletament, sòl pelvià i còlics del nadó.

    També hem fet tallers de ioga per a pares i nens, un  taller de moviment i últimament un taller de música a càrrec d'Elena Pereta per a pares i nens fins a 3 anys que va tenir molt èxit i que tornem a repetir el 18 de febrer.

    D.G. - I ja per acabar, després de mig any d'existència del vostre centre, quins reptes teniu preparats per al futur més immediat? Creieu que cal consolidar el que ja teniu o us volten noves idees i projectes pel cap?

    Amàlia i Montse. - D’entrada, consolidar el que ja tenim, perquè les coses noves costen... i a Terrassa encara més!. Hem d’ acabar de donar-nos a conèixer que la gent sàpiga exactament el que fem i que el boca-orella faci la seva funció. De projectes en tenim, però som formiguetes, i primer hem de consolidar les bases.

    Afegeix un comentari

    Vols formar part de la nostra comunitat?

    Clica aquí!

    Registra't a connecTerrassa!

    Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

    Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat