Protectors solars bio, la millor opció sens dubte [per Eva Perales - La Provença]
Etiquetes: | Temps de lectura: 3 minuts
OPINIÓ | L'estiu ja s'acosta i com cada any revisem les nostres prestatgeries per veure si podem rescatar algun protector solar de l'any passat o, al contrari, n'hem d'anar a comprar un de nou. Avui us vull parlar clarament de la necessitat que els nostres solars siguin ecològics 100% per a la salut de la nostra família i també per l'impacte negatiu dels solars que no ho són per al medi ambient.
Cada vegada hi ha més evidències científiques que les substàncies químiques habituals en tots el solars convencionals són responsables d'alteracions endocrines i promouen els càncers hormonodependents.
Podeu veure aquí el testimoni del Dr. Nicolás Olea al respecte.
Químics com els camfens, cinamats o benzofenones són, a més, els responsables de la mort de les barreres de corall, que són un ecosistema vital per a la vida marina i per a la vida al planeta en general.
Llavors... quins ingredients porten el solars bio que els diferencien tant dels solars convencionals? Els minerals orgànics, concretament l'òxid de zinc i el diòxid de titani, que solen anar junts a la majoria de solars ecològics i que actuen com una malla de petits mirallets que protegeixen la nostra pell físicament (per això també es diuen solars físics) reflectint els raigs infrarojos i ultraviolats del sol.
Són els ÚNICS solar segurs per a la nostra salut i el nostre entorn natural.
Algunes consideracions importants sobre els solars bio:
- S'han d'aplicar en el precís moment que volem prendre el sol, al contrari dels convencionals, que s'han d'aplicar un mínim de 20 minuts abans de l'exposició solar perquè doni temps que els seus químics reaccionin a la nostra pell per protegir-nos adequadament.
- S'han de renovar cada vegada que ens banyem (encara que siguin resistents a l'aigua) o cada hora aproximadament, perquè la sudoració, el frec de la roba o la tovallola faran que vagin perdent eficàcia amb l'estona.
- Els solars minerals no tenen textures lleugeres, transparents i imperceptibles. És impossible amagar el minerals que contenen; és per això que tots més o menys deixen una mica de rastre blanquinós a la pell.
- Referent als solars facials bio, algunes marques han trobat la solució afegint un punt de color a les seves fórmules i aconseguint, a més, donar un toc d'uniformitat a la pell similar a un maquillatge.
- És importantíssim que els nostres solars orgànics no continguin nanopartícules de minerals, que són el "truc" que algunes marques increïblement certificades bio utilitzen per aconseguir textures fluides i sense rastre. Però aquestes petitíssimes partícules traspassen la pell i penetren a l'interior del nostre organisme, cosa que precisament volem evitar....Afortunadament aquesta qüestió obligatòriament ha d'anar especificada en una part visible de l'envàs o bé al seu INCI (llistat d'ingredients).
- Els solars bio no contenen cap element tòxic per a cap membre de la familia, però no s'aconsellen en nadons menors de sis mesos. El motiu és que no hauríem d'exposar nens tan petits al sol fins al punt de necessitar una protecció solar; un passeig de quinze minuts al dia en hores aconsellables és saludable per a ells i la resta del temps s'han de protegir buscant ombres, amb capotes, barrets, etc.
És important entendre també que necessitem el sol i que hauríem de prendre'l sense protecció de quinze a vints minuts diaris per assegurar-nos la síntesi de vitamina D que fixa el calci als nostre ossos, evitant les hores de màxima incidència dels raigs, és a dir, de 12 a 17 hores.
I finalment, per resumir, si donem prioritat a la salut i el medi ambient els petits inconvenients que suposen l'ús de protectors solars orgànics ens compensaran de sobres amb les seves prestacions!
Eva Perales, La Provença
Afegeix un comentari