REPORTATGE | La carxofa, flor d'hivern [per FlavorCook]


  • Etiquetes: FlavorCook | Temps de lectura: 6 minuts

    dijous, 9 febrer, 2023 - 10:30

     

    FlavorCook | En el nostre dia a dia l’acte de cuinar és molt més que posar-se davant dels fogons. Saber triar què podem menjar durant cada temporada, conèixer els productors de proximitat, comprar en el comerç local, en els mercats municipals i/o setmanals, i d’aquesta manera completar la cistella per omplir el rebost amb tot allò que necessitem per gaudir d’un bon àpat.

    connecTerrassa amb la col·laboració de FlavorCook, una familia culinaria us descobrirem i posarem en valor el producte estrella de cada temporada, en tan sols 4 entregues. Així doncs, descobrirem plegats… QUÈ mengem? / QUI produeix? / ON comprar? / COM cuinar?

    Monogràfic sobre la Carxofa, la reina de la temporada d’hivern

    QUÈ mengem?

    La carxofa (Cynara scolymus) és una hortalissa originària de l’Europa central que s’adapta principalment en zones costaneres en climes semisecs i temperats. El seu cultiu s’inicia al mes d’octubre i es pot extendre fins ben entrat el mes de maig.

    A Catalunya, tenim dues zones de producció ben importants situades en ple litoral català, el Delta del Llobregat (carxofa del Prat) i el Delta de l’Ebre (carxofa del Baix Ebre i del Montsià). La varietat més conreada és la blanca de Tudela, que té forma ovalada, d’aspecte compacte i d’un color verd intens. Però també en tenim d’altres, com la Green Queen.

    Segons dades de l’Idescat, a Catalunya l’any 2021 se’n varen produir 10.402 tones, un 5% de la producció total d’hortalisses.

    Entre les seves múltiples propietats es beneficiosa per a prevenir el colesterol o la hipertensió. A més, conté vitamines A i C, i minerals com el fosfor, ferro, magnesi, calci i potassi. Es consumeix també en dietes d’aprimament.

    Es pot consumir crua, arrebossada, fregida, al forn, a la brasa, guisada,... Essent la protagonista de la taula o bé fent d’acompanyant de nombroses elaboracions.

    Si en voleu saber molt més d’aquesta joia d’hortalissa us recomanem la lectura del llibre ‘La Carxofa: Font de Salut i plaer’ de Marta Vergés, editat per l’editorial Cossetània amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

    QUI produeix?

    Seguint amb el monogràfic sobre la carxofa, la flor d’hivern, avui ens desplacem fins al Parc Agrari del Baix Llobregat, una de les principals zones de cultiu d’aquesta hortalissa, per conèixer de primera ma el seus trets característics.

    Al punt de trobada, a les afores de la població de Gavà, ens esperava en Mauri Bosch, actual coimpulsor del projecte Cal Xim Xim juntament amb la Natalia Perni.

    Cal Xim Xim és una de les cases més antigues de Viladecans dedicada als cultius hortofructícoles. La seva història es remunta a principis de segle XX, amb la comercialització en els mercats de la mancomunitat de Sabadell, Terrassa, l’antic Born i l’exportació cap a Europa.

    Actualment l’explotació familiar disposa de 30 hectáreas amb terres de cultiu a l’aire lliure i hivernacle situats dins del Parc Agrari del Baix Llobregat, en els termes municipals de Viladecans, Sant Boi del Llobregat i Gavà.

    En Mauri ens explica més detalladament com funciona el cultiu de la carxofa, quan és el seu temps òptim de consum, quantes carxofes fa cada carxofera i quines varietats cultiven al Parc Agrari.

    ON comprar?

    Una de les premises més important és prioritzar les vostres compres als mercats municipals i setmanals, als mercats de pagès i al comerç local. Recordeu que d’aquesta manera tanquem el cercle, mantenim el territori, mengem qualtat i ajudem a la pagesia. I no us faci mandra de preguntar per la traçabilitat dels productes, i consumir el que realment ens proporciona la temporada.

    No ens cansem de sentir que ‘als mercats o al comerç local sempre es compra més car’, no és cert. Com en tot a la vida s’ha dedicar temps a gestionar el nostre cistell. Com va dir una vegada l’arquitecte Mies van der Rohe, menys és més!

    Tornant a les carxofes, a Terrassa les podeu trobar principalment en els dos Mercats Municipals, el Mercat de Sant Pere i el Mercat de la Independencia i també a les botigues especialitzades del comerç local.

    Si feu una mica de turisme de proximitat també us podeu acostar als diferents Mercats de Pagès distribuïts pel Baix Llobregat on hi trobareu tot el que es produeix al Parc Agrari del Baix Llobregat (Castelldefels, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Gavà, Parc Torreblanca, Sant Boi de Llobregat, Sant Vicenç dels Horts, Santa Coloma de Cervelló i Viladecans). Si voleu la #CarxofaPrat (varietat Blanca de Tudela) sempre la trobareu degudament indentificada.

    I per gaudir de les carxofes del Delta de l’Ebre podeu provisionar-vos als diferents Mercats Setmanals (Alcanar, Amposta, Camarles, Deltebre, L’Ampolla, L’Aldea, Poble Nou del Delta, Sant Jaume d’Enveja, Riumar, Sant Carles de la Ràpita i Tortosa).

    Podeu consultar les seves ubicacions i horaris a la secció de Mercats de Pagès de la web FlavorCook.

    Una altra opció per proveir-vos de la flor d’hivern en el seu moment més òptim és participant a les Festes de la Carxofa del Prat de Llobregat o de Sant Boi de Llobregat (març) on hi trobareu mercats ambulants i d’altres activitats per a tota la família.

    COM cuinar?

    La carxofa es força versàtil i la podem tastar, com ja us dèiem fa uns dies, crua, arrebossada, fregida, al forn, a la brasa, guisada,...

    Quan un producte és fresc i de qualitat és bo gaudir-lo en coccions que permitin mantenir les seves propietats. Una recepta sana i fàcil de preparar. Renteu bé les carxofes amb aigua i partiu-les per la meitat. Fregueu-les amb una llimona perquè no enfosqueixin i poseu-les en una bandeja per enfornar amb paper de forn. Afegiu una mica d’aigua al fons per no perdre la humitat. Salpebreu les carxofes, empolvoreu-les amb fines herbes i afegiu un bon raig d’oli d’oliva verge extra. Enforneu a uns 180-200 graus durant uns 30 minuts controlant sempre la cocció.

    Aquestes carxofes les podem menjar com a primer plat o sempre les podem incorporar com a guarniment en plats principals. Disposeu de més receptes amb carxofes al blog FlavorCook.

    Si voleu ampliar la vostra biblioteca gastronómica us recomanem un parell de llibres amb receptari que no hi poden faltar.

    • ‘La cuina de la carxofa’ de Pau Garcia Parajuà editat per l’editorial Comanegra.
    • ‘La carxofa: com preparar-la 10 vegades’ de les germanes Fina, Veva i Marional Barba i Albós editat per l’editorial SD Edicions dins de la col·lecció Productes de Mercat.

    Vull seguir FlavorCook!

    També et pot interessar:

    Afegeix un comentari

    Vols formar part de la nostra comunitat?

    Clica aquí!

    Registra't a connecTerrassa!

    Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

    Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat