"Construir una cadena de valor per al negoci", per David Farell d'F-Project
Etiquetes: Professionals, opinió | Temps de lectura: 4 minuts
OPINIÓ | Empresarialment parlant, estem encara resistint a la crisi, o creixem encara que els temps estiguin difícils? La diferència entre aquestes dues frases és molt important. Si el que fem al negoci o comerç és resistir, encara que és legítim, l’estem posant en perill amb aquesta visió pessimista i de curta volada.
Per saltar a l’altra banda i no haver de tornar a trepitjar mai més el pessimisme empresarial, ens hem de guanyar aquest espai de creixement sostenible empresarial i que tots anhelem. Per fer-ho no hi cap fórmula màgica, però sí tenir clars uns conceptes bàsics que ens han de convertir en directors d’orquestra dinàmics del nostre negoci. Una de les millors maneres d’aconseguir-ho és enfocar i concentrar-nos en la part més important del negoci, a on la presa de decisions és essencial pel funcionament de l’activitat. La resta, i que no es controli amb facilitat, s’ha de subdelegar.
Així doncs, ens concentrem en l’essencial, és a dir, quin local adient tenim, quin producte escollim per vendre, quin proveïdor ens el subministra, com presentem el producte al client, quin missatge per vendre’l dissenyem, quin servei abans i després de la venda del producte oferim, com intervenen els nostres dependents amb el client, etc. En definitiva, és una cadena de valor que envolta el nostre negoci i producte i que fa que intercanviem aquest valor constantment amb els treballadors, amb els proveïdors, amb els distribuïdors, amb els socis i amb els clients.
Es diu que un 80% del valor d’una marca és intangible, així doncs, si imaginem que el valor no és econòmic sinó alguna cosa immaterial i intangible però que existeix, i que quan la percep de forma clara el client és el que li farà decidir l’acció de compra, haurem de tenir-la molt i molt en compte perquè arribi en les millors condicions davant seu. Hem d’entendre que aquest valor es nodreix de la coexistència de molts canals comercials i de persones i que, necessàriament, cadascun d’ells ha d’aportar i sumar aquest valor per al producte.
Escollir tots aquests canals comercials i de persones d’acord amb els valors de la nostra empresa farà que consolidem amb fortalesa una cadena de valor que repercutirà en tots els integrants de la cadena, fent que sumem més junts que separats, afegirem passió al què fem i també al què rebem i construirem un entorn positiu i enriquidor per generar i nodrir de valor el producte final. Treballant amb base a aquest concepte de cadena de valor fa que sorgeixin oportunitats de col·laboració amb potencials socis de forma més sòlida i duradora, i aquestes, alhora, ajuden directament al creixement del negoci. Un altre avantatge de treballar amb valors és aprofitar-ho per a generar continguts per a xarxes socials i comunicació externa de l’empresa, generant un missatge més autèntic i sòlid.
Hem de tenir en compte que aquests valors tenen fàcil acceptació social en l’entorn del negoci, ja que a part de ser valors de funcionalitat, de tecnologia, de disseny, també s’afegeixen valors socials, ecològics, ètics, culturals, etc. Si la visió és local, Terrassa per exemple, només cal imaginar què podem arribar a fer per millorar l’entorn del nostre negoci, com podem ajudar amb el nostre producte o servei a les persones de forma directe o indirectament i amb una part no lucrativa, preguntar-nos què pot fer la nostra empresa en cooperació i col·laboració social local, com trobem i treballem amb aquests socis o proveïdors amb similituds de valors, etc. Si creem una xarxa local amb valors comuns, imagineu el potencial que pot tenir això en molts àmbits de la nostra societat. Amb aquesta estratègia d’aplicar valors als negocis que ja estan aplicant actualment grans empreses de tot el món i que anomenen el marketing 3.0, podem usar-la de forma local, per via de l’economia dels comerços i negocis, i fer de la nostra ciutat un lloc molt millor per viure o, fins i tot, un dels millors llocs.
David Farell, director d’F-Project
--
Article original publicat al diari La Torre del Palau, edició paper, febrer 2015
Afegeix un comentari