Una aproximació a la gastronomia de temporada: Els préssec de l'Ordal [per FlavorCook]
Etiquetes: FlavorCook | Temps de lectura: 6 minuts
FlavorCook | El préssec de l'Ordal
Què mengem?
Avui iniciem un nou monogràfic de fruita de temporada i us presentem una de ben estiuenca, el préssec d'Ordal. Una varietat de préssec, quasi centenària, originària dels municipis de Subirats i Avinyonet del Penedès (Alt Penedès). El seu cultiu és 100% de secà (en terres argiloses i molt calcàries) i la seva collita s’inicia el mes de juny i finalitza durant el mes d’agost. Una de les particularitats del préssec d'Ordal és la seva qualitat organolèptica excepcional.
Es conreen diferents varietats, totes elles amb una combinació de colors que aporten un aspecte atractiu i desitjable:
- El préssec blanc, de pell ben fina i llisa, i la polpa ben dolça i sucosa. Habitualment el trobem pels volts de Sant Joan.
- El préssec vermell o d’aigua, de pell més velluda i de vermell intens, i una polpa blanca o groguenca molt sucosa.
- El préssec groc o de vinya, de pell i polpa groguenca amb una cara lleugerament vermella. De sabor dolç i més carnós, amb un lleuger punt àcid que li aporta frescor.
- El préssec pla o paraguaio, d’aspecte aixafat i de pell llisa, i polpa blanquinosa, suau i clarament dolça.
Totes aquestes característiques fan del préssec d'Ordal una fruita molt apreciada tant per consumir fresca com per utilitzar en l'elaboració de postres i melmelades.
A més del sabor i la textura, el préssec d'Ordal també destaca pels seus beneficis per a la salut. És una font natural de vitamines A i C, així com de minerals com el potassi i el magnesi. Aquests nutrients contribueixen a enfortir el sistema immunològic i a mantenir una pell sana. Cal destacar també que el seu contingut de fibra afavoreix el trànsit intestinal i ajuda a regular el colesterol en sang.
En definitiva, el préssec d'Ordal és una fruita deliciosa i saludable que representa un veritable tresor gastronòmic provinent del magnífic paratge de la serra de l’Ordal.
Qui produeix? On comprar?
Hi ha diverses empreses i productors locals que produeixen el Pressec d'Ordal. Alguns d’ells els podem inclús trobar a l’habitual Mercat del Préssec d’Ordal que se celebra els dissabte i diumenges dels mesos de juny, juliol i agost a la plaça Subirats de la localitat de St. Pau d’Ordal.
- Cal Baldiri - @canbaldiri
- Família Esteve Ràfols - @familiaesteverafols
- Ca la Marieta - @calamarieta1910
- Olivella Font Clara - @olivellafontclara
- Cal Pau Jan - @calpaujan
- Manel Massana Vallès
- Cal Jan
Trobareu més detalls i el llistat complet de productors a la web pressecdordal.cat i també a la guia ‘El Mercat del Préssec d’Ordal’ publicada per l’Ajuntament de Subirats i el Patronat de Turisme de Subirats. Totes les explotacions referenciades són membres de l’Associació de Productors de Préssec d’Ordal que es va constituir a finals de 2007. Un any abans es va celebrar el primer Mercat del Préssec d’Ordal.
La compra dels préssecs també la podeu realitzar a les pròpies explotacions, us recomanem primer posar-vos-hi en contacte. A Terrassa també en podreu trobar en algunes parades dels Mercats Municipals, demaneu-los als vostres paradistes de confiança.
L’escapada al Mercat del Préssec d’Ordal també pot anar lligada a la visita a qualsevol dels cellers de la zona, o bé a les propostes gastronòmiques de restaurants de la zona amb el préssec com a protagonista. I enguany, tots els dissabtes de juliol s’organitzen activitats complementàries que podeu consultar a la web de turismesubirats.cat i a @tsubirats.
Aquestes noves propostes tenen com a objectiu atreure diferents tipus de públic, com ara famílies, amants de la cultura, aficionats al vi i la gastronomia, amb l'intenció de donar a conèixer la singularitat del municipi i la seva àmplia oferta de productors i elaboradors.
A la web de FlavorCook trobareu el darrer reportatge sobre l’activitat ‘Traiem suc al préssec d’Ordal’ que s’ha inclòs dins de la programació d’enguany per completar la visita al Mercat del préssec d’Ordal
Perfils Instagram:
Com cuinar?
A la cuina, el préssec és una fruita ben versàtil que es pot integrar de diferents maneres per gaudir del seu sabor dolç i sucós. La recepta que us proposem avui es un pastís de crema de préssec d’Ordal. Mentre duri la temporada sempre fidels a les varietats de préssecs que ens arriben de les contrades de les muntanyes d’Ordal.
Per fer la crema de préssec:
- 250 ml. llet
- 2 préssecs triturats
- 1 ou
- 2 cs sucre
- 1 cs farina de blat de moro
Triturem els dos préssecs i els calentem juntament amb la llet fins arrancar el bull. Incorporem la resta d’ingredients que prèviament haurem batut a part (els ous, el sucre i la farina de blat de moro). Tornem a arrencar el bull i traiem del foc quan veiem que ja es comença a espessir. Amb film transparent taparem fent contacte amb la crema, d’aquesta manera evitarem que es formi una crosta. Deixem refredar i guardem a la nevera.
La base del pastís és una pasta brisa o trencada elaborada a partir d’una recepta d’en Dan Lepard, un reconegut forner australià.
- 250 gr. farina
- 75 gr. sucre blanc
- 50 gr. ametlla molta
- 150 gr. mantega
- 1 ou + 1 rovell
- ratlladura pell llimona
- pessic de sal
Amb l’ajuda d’un robot de cuina barregem la farina, el sucre i l’ametlla molta. A continuació, afegim la mantega a dauets i batem fins a tenir un aspecte sorrenc. És el moment d’incorporar l’ou i el rovell, la ratlladura de llimona i el pessic de sal. Seguim integrant tots els ingredients fins a formar una bola que embolcallem amb film transparent i la reservem a la nevera.
Folrem un motlle d’uns 25 cm amb la massa anterior, tapem amb paper d’alumini i posem un pes a sobre perquè no pugi durant la cocció. Enformem durant 15 minuts a 190 graus.
Traiem del forn i retirem el paper d’alumini, és el moment de disposar la crema fins a cobrir tota la massa i després ho decorem amb préssec. Ho tornem a enfornar durant 15 minuts a uns 150 graus. Retirem i ho pintem amb un almívar, o bé amb melmelada de préssec reduïda amb una mica d’aigua, perquè li aporti un aspecte ben brillant.
També et pot interessar:
Afegeix un comentari