Aquest és el nou Pla Local d'Addicions de Terrassa


  • Etiquetes: tecnologia, xarxes socials, videojocs | Temps de lectura: 4 minuts

    divendres, 21 febrer, 2025 - 18:15
    Terrassa ha acollit la Jornada sobre Interseccionalitat i Addiccions que organitza la Xarxa de professionals de les addiccions del Vallès Occidental i que enguany ha reunit els agents que treballen en la prevenció de les addicions al municipi, per tractar les addiccions des del punt de vista de la interseccionalitat, els eixos de gènere, l’edat i les capacitats diverses. Entre les persones assistents s’ha comptat amb professionals dels ens locals, comarcals, entitats i Serveis de prevenció i tractament d'addiccions, amb representants de la Subdirecció General d’Addiccions, VIH, Infeccions de Transmissió Sexual i Hepatitis Víriques; de l'Agència de Salut Pública de Catalunya de la Generalitat; i de la Diputació de Barcelona. 
     
    Durant la jornada s’ha presentat el nou Pla d’Addiccions que es projecta fins el 2028, substituint l’antic Pla Local de Drogues (2016-2019), que va ser prorrogat per 5 anys. Aquest nou pla s’ha realitzat amb el suport de la Diputació, amb un grup motor, onze serveis de l'Ajuntament i una comissió tècnica que implica a entitats i serveis especialitzats en addiccions, així com una comissió política, presidida per la regidora de Salut, Laura Rivas, que ha aprofitat per posar en valor "la col·laboració entre institucions, professionals i la comunitat per garantir una atenció integral i de qualitat, per a la qual es requereix d’una mirada interseccional que ens permeti millorar l’atenció que prestem a la ciutadania". 
     
    Com a novetat, el Pla d’Addicions incorpora les Tecnologies de Relació i Comunicació (TRIC) i estableix les línies a seguir, així com els objectius i prioritats. Les Tecnologies de la Relació, la Informació i la Comunicació (TRIC) afegeixen una "r" per recollir la dimensió relacional a les anomenades Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC), que han anat experimentant una evolució significativa i que en l’actualitat incorporen les xarxes socials, els videojocs o l’ús de jocs amb continguts de pagament.  
     
    Per a Rivas, "la inclusió de les TRIC al Pla d’Addiccions suposa contemplar l’àmbit digital com un més de la vida real, principalment per a la població adolescent i jove en què l'experiència en línia s'entrellaça amb el sentit d'identitat individual, col·lectiva i generacional".  
     
     
    Estratègies preventives i intervencions clau
     
    El Pla Local d’Addiccions de Terrassa neix de la necessitat d’articular estratègies preventives ajustades a la realitat d’aquestes TRIC al municipi, i vol dotar la població de Terrassa, tant les persones joves com les adultes, d’eines, habilitats i serveis que serveixin per prevenir i minimitzar les addiccions - tant dels consums de substàncies com dels usos problemàtics de pantalles. Un dels eixos essencials d’aquest nou pla és la prevenció i intervenció per tal de reduir els danys associats i promoure els usos saludables de pantalles entre la població en edat escolar joves de 13 a 18 anys pel fort impacte que es desprèn de les dades de l’Enquesta de Salut 2024 de població escolar, realitzada a joves de Terrassa d’entre 13 i 18 anys, gairebé una cinquena part de la població escolar presenta indicis d’addicció a internet, en especial, les dones. Un 27,3% de la població (31,2% de dones i 23% d’homes) afirma que és complicat deixar internet. 
    • El 22,7% de la població escolar de Terrassa juga diàriament a videojocs. Ho fan  més nois (40,4%) que noies (5,3%). L’ús intensiu d’aquests videojocs és molt més  present en persones que cursen estudis d’ESO o CFGM (25,3% i 25,1%  respectivament) encara que les dades no difereixen especialment amb les persones  que cursen batxillerat, les quals representen un 15,8%. 
    • Respecte a l’ús de jocs que inclouen contingut de pagament, un 17,8% de la  població escolar enquestada ho ha fet alguna vegada a la vida, sent més nois que  noies, un 26,3% i un 9,5% respectivament. El grup d’edat que més ha jugat és el  comprès entre els 17 i 21 anys (22,4%), seguit del grup de 15 a16 anys (16,8%) i  finalment el grup comprès entre 13 i 14 anys amb un 13,7%. La mitjana d’edat se  situa en els 15,8 anys. 
    • Un 13% de la població ha patit ciberassetjament, concretament a xarxes socials. Es tracta d’una problemàtica que afecta especialment a les noies (16,6%), respecte els  nois (9,4%).
     

    Afegeix un comentari

    Vols formar part de la nostra comunitat?

    Clica aquí!

    Registra't a connecTerrassa!

    Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

    Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat