17 preguntes i 17 respostes sobre els tests de detecció de la COVID-19 [Centre Mèdic Utset]


 • Etiquetes: entrevista | Temps de lectura: 6 minuts

  dilluns, 23 agost, 2021 - 11:00
  El Dr. Utset, responsable mèdic del Centre Mèdic Utset (CEMU), ens resol 17 preguntes sobre els testos de detecció de la COVID-19.
   

  Quina és la diferència principal entre una PCR i un test d’antígens?

  La PCR detecta material genètic del virus. És molt més sensible a l’hora de trobar-lo, però, alhora, dona més falsos positius perquè es pot trobar aquest ADN al nas fins a dos mesos després d’haver passat el virus.

  El test d’antígens detecta la partícula vírica activa, viva. Un test d’antígens positiu indica que la persona té el virus i que el pot contagiar amb molta facilitat. Si dona negatiu, significa que en aquell moment no té el virus i no està contagiant. S'ha de tenir en compte que en aquest cas, tot i donar negatiu, pot estar incobant-lo.

   

  Quin dels dos tests recomaneu més?

  Depèn de la finestra de temps que hagi transcorregut entre el moment que s’ha tingut el contacte amb el positiu fins a agafar la mostra.

  Per a una PCR, amb una finestra d’uns dos o tres dies, ja es pot detectar el virus. Per a un test d’antigens, es necessita una finestra d’uns quatre o cinc dies.

  En qualsevol cas, si la persona ja té símptomes, el virus es detectaria amb qualsevol dels dos tests, sigui quina sigui la finestra de temps entre el contacte amb el positiu i la presa de la mostra.

   

  Quan és necessari fer-se un test d’antigens o una PCR?

  Nosaltres recomanem fer-los sempre en el moment que s'ha tingut contacte amb un positiu.

   

  I quin dels dos caldria fer llavors?

  Depèn del temps que ha passat des que has tingut el contacte amb el positiu. El test d'antigens és molt eficaç si ha passat la finestra de temps dels quatre o cinc dies i el recomanem més perquè no dona falsos positius. Oficialment, però, només valen les PCR.

   

  Com es fan aquests tests?

  Tots dos es fan de la mateixa manera: amb un escovilló s’agafa una mostra del fons del nas. A més, per a les PCR, també s’agafa una mostra del fons de la boca.

   

  Per què als tests d’antígens no s’agafa mostra de la boca?

  Com que es busca partícula vírica sencera, al nas ja es pot trobar. A les PCR, en buscar material genètic, també es pot trobar a la saliva.

   

  Són eficaços els tests d’antígens de farmàcia?

  A CEMU no els recomanem, perquè creiem que el més important és agafar bé la mostra, ja que no es pot fer de forma superficial. I, per aquest motiu, ho hauria de fer sempre un professional.

   

  Com es pren correctament una mostra?

  S'ha de prendre del fons de la paret del nas. Quan respirem, l’aire entra al nostre nas en flux laminar. Xoca contra la paret del fons i baixa fins al pulmó. La partícula es queda enganxada en aquesta paret del fons, i per això s’ha d’anar a buscar allà. Si no, no s'està prenent correctament.

   

  Quant de temps es triga a tenir els resultats dels tests?

  Els resultats del test d’antígens es poden tenir en 15 minuts, cosa que també és un dels avantatges d’aquest test. El resultat de les PCR triguen entre 24 i 48 hores. Tot i això, a CEMU les tenim abans de les 24 h i habitualment les tenim el mateix dia, entre 8 i 10 hores després de prendre’s la mostra.

   

  Quin test cal fer-se per poder viatjar?

  Depenent del país es requereix un o altre, o els dos tests. La persona s’hauria d’informar abans d’anar al lloc de destí sobre els requeriments en aquell país. A CEMU proporcionem un document amb el resultat dels tests a tots els nostres pacients.

   

  Què és un test serològic? 

  Amb el test serològic es detecta si tens anticossos contra el virus. És un test informatiu.

   

  Si estàs vacunat, dona positiu?

  Probablement sí, si han passat menys de 6 mesos des de la vacuna.

   

  Un resultat serològic negatiu t’indica que no tens el virus?

  Sí, tot i que és una prova indirecta. Els anticossos poden trigar un temps a sortir i, per tant, no els recomanem per fer-se la prova de detecció del virus.

   

  Actualment hi ha més probabilitats d’encomanar-nos que abans?

  La variant Delta s’enconama molt fàcilment; els percentatges de possibilitats d’encomanar-te del virus s’alteren i augmenten. A partir del 23 de juny, a la nostra clínica, estem trobant moltíssims positius en els tests que realitzem. Fins llavors, no en trobàvem gairebé cap.

  Quins símptomes haurien d’alertar-nos que podem tenir el virus?

  S’ha de tenir en compte que aquesta nova variant Delta produeix els símptomes d’un refredat. A CEMU creiem que, si una persona té un refredat, hauria de fer-se el test d’antígens per descartar que sigui COVID-19.

   

  Quin preu tenen els tests?

  La PCR té un preu de 89 €, i el test d’antígens i el test serològic, de 32 €.

   

  Hi ha algun descompte per als usuaris de connecTerrassa?

  Sí, si veniu de part de connecTerrassa, teniu un descompte del 20% en qualsevol dels tres tests de la COVID-19.

  --

  Més informació:

  --

  Especial "Cuidem-nos per dins, cuidem-nos per fora"-

  --

  També et pot interessar:

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat