Alicia Cabanas [Apsyconet]: "Amb la realitat augmentada podem treballar la por a les alçades, a volar, a conduir, als espais concorreguts, a espais petits, a diversos animals o a la foscor, entre d'altres"
Etiquetes: entrevista, Cuidem-nos per dins i per fora 2022 | Temps de lectura: 5 minuts
Alicia Cabanas (psicòloga col·legiada amb núm. 20.523) va estudiar psicologia amb la finalitat de poder tenir eines per ajudar les persones a superar moments difícils i a entendre alguns comportaments. Entre les teràpies que utilitza amb els seus pacients hi ha la realitat virtual. En què consisteix, en què ens pot ajudar…? N’hem parlat amb ella per a conèixer més i millor aquest tema plenament innovador en el món de la psicologia.
—La Teràpia de Realitat Virtual és una de les tècniques més innovadores que podeu utilitzar els psicòlegs. En què consisteix? Com l’ enfoques en els teus tractaments i des de quan la utilitzes?
La Realitat virtual o RV és una eina d’ajuda per al professional de la salut, ja que es pot aplicar a una àmplia varietat de pacients. Consisteix en un programa que projecta a les ulleres de RV l'entorn pensat que pot ajudar el pacient. Amb la RV es poden tractar una gran varietat de trastorns.
Cada entorn inclou entrenament de l'atenció, escenaris de la vida pública, d'avions, d'alçades, situacions del menjar, de la neteja, entorns socials i molts més. Totes les àrees ofereixen una immersió total, control dels paràmetres d'exhibició i la possibilitat de repetir les escenes.
La utilitzo des de fa uns 5 o 6 anys per a tractaments específics de fòbies, relaxació o l'exposició a diferents entorns per entendre les emocions i les nostres percepcions del moment.
—Quins avantatges aporta respecte a altres tractaments més tradicionals?
És un tractament més directe a problemes o dificultats concretes. La RV ofereix l’oportunitat de reproduir escenes de la vida real i inclús adaptar-les i controlar-les per tal de poder satisfer les necessitats individuals del pacient.
Les escenes es poden posar diverses vegades fins que el pacient no transmet als sensors ansietat o fins que aquesta ha disminuït suficientment. També puc interactuar amb el pacient afegint o traient escenes i variant la seva intensitat dins de cada sessió (llum, soroll, velocitat, veu de guia…).
—Es tracte d’una tècnica complementària a la teràpia tradicional o es pot considerar independent?
En psicologia s’utilitzen diferents tècniques terapèutiques i aquesta n'és una més. La RV es pot fer servir en moltes patologies però, prèviament, hem d'interactuar amb el pacient amb la finalitat de veure i entendre les seves necessitats personals i valorar la seva demanda. Amb la RV disposem de 70 entorns.
—En quines patologies es pot utilitzar o pot ser-nos més útil?
El programa que faig servir jo té diverses aplicacions, tal com comentava, i són específiques per a algunes patologies. Però quan coneixes a fons totes aquestes aplicacions i els seus entorns, veus que es poden aplicar en altres necessitats. Tot plegat és tenir imaginació i canviar-ne la perspectiva.
Podem treballar la por a les alçades, a volar, a conduir, als espais concorreguts, a espais petits, a diversos animals o a la foscor. També, podem tractar el neguit a les cites mèdiques, als exàmens, a les situacions socials, a parlar en públic, les preocupacions, els estats d'ànim, el menjar o l’escola i l'educació. Podem treballar les fòbies, la relaxació, mindfulness i neteja.
—A la pràctica, com és una sessió amb realitat virtual?
Bé, un cop ja he determinat quina de les exposicions pot ser d'utilitat, li dic al pacient que es posi les ulleres o, si és online, que connecti el seu mòbil amb les dades que li facilito i, un cop tots dos estem connectats remotament, li envio la sessió i comencem a interactuar. Mentre una veu en off va guiant el pacient jo vaig fent que les escenes es vagin modificant sense previ avís.
—I, ja per acabar, com veus el futur de la psicologia respecte als canvis que van aportant les tecnologies? Quines són les tendències que venen?
Les tecnologies ja són aquí, a ple rendiment, normalitzades i acceptades, ja que moltes coses que abans eren reticents ara ens semblen normals, sobretot després de la pandèmia.
La teràpia online, on el pacient i el terapeuta es veuen per mitjans telematics, és acceptada i utilitzada per diversos motius (desplaçaments, horaris, urgències…) i encara que abans ja existia no era tan acceptada.
Les tecnologies són el futur i com en altres àmbits els psicòlegs hem evolucionat i hem adaptat les nostres consultes, ja que ara els tests també es poden fer en línia o directament a l'ordinador en comptes de fer-los en paper, i així s’afaboreix el medi ambient.
La RV s'està imposant per a diverses patologies als centres mèdics i hospitals, tant per als pacients com per als mateixos professionals.
L'Hospital de Sant Joan de Déu fa servir la RV per pal·liar l'ansietat dels nens abans d'algunes proves o operacions, i això vol dir que a poc a poc la seva utilitat ja és un fet.
D’altra banda, fa respecte la intel·ligència artificial aplicada a la psicologia, ja que una màquina pot fer el triatge de les necessitats del pacient i seguidament projecta el que el pot. La intel·ligència artificial és la intel·ligència exhibida per màquines i consisteix a crear màquines amb capacitats similars al cervell humà. Aquest és un tema important i molt present en el nostre dia dia.
Afegeix un comentari