Carlota Palet (AmbDret Advocats) ens explica en aquesta entrevista com afecten les eleccions del 21D als treballadors


 • Etiquetes: | Temps de lectura: 3 minuts

  dimecres, 13 desembre, 2017 - 13:45

  connecTerrassa.- Les eleccions del 21D són en un dia no festiu a Terrassa. Com afecta els treballadors de les empreses? Podran anar a votar dins l’horari de la jornada laboral?

  Carlota Palet (AmbDret Advocats).- El dia de les eleccions, en aquelles localitats en què no sigui dia festiu, les empreses han de concedir un permís, que és en tot cas retribuït i no recuperable, als treballadors i treballadores que tinguin la condició d’electors i que tinguin obligació de treballar en aquesta data, sempre que la jornada laboral coincideixi almenys en dues hores amb l’horari de la votació, de 9 del matí a 8 del vespre.

  cT.- Quanta estona tenen?

  CP.- El permís és de fins a quatre hores dins de la jornada laboral que els correspongui. En el cas dels treballadors a temps parcial, la durada del permís es reduirà de forma proporcional a la jornada de treball.

  cT.- Afecta d'alguna forma el sou?

  CP.- El permís és retribuït i no recuperable i, per tant, no es pot descomptar del sou del treballador ni pot afectar les pagues extres ni les vacances. I, sobretot, en cap cas l’empresa es pot negar que el treballador gaudeixi del permís per anar a votar.

  cT.- Com han de procedir per demanar-ho? Cal que ho facin amb alguna antelació?

  CP.- Per anar a votar no s’exigeix cap formalitat, però és recomanable indicar-ho a l’empresa amb antelació a la utilització del permís i, si cal, de forma escrita, per així ajudar a l’organització del treball. L’empresa pot sol·licitar el comprovant que s’ha anat a votar, que s’haurà de demanar a la mesa en el moment d’emetre el vot.

  CT.- Com afecta els treballadors que exerciran de membres de mesa o d’interventors?

  CP.- Els treballadors que acreditin la seva condició de membre de mesa electoral o d’interventor o interventora i que tinguin obligació de treballar el dia de la votació tenen dret a gaudir d’un permís retribuït i no recuperable durant la jornada completa del dia de la votació i, també, d’un permís retribuït durant les cinc primeres hores de la jornada laboral del dia immediatament posterior. Els treballadors que acreditin la seva condició de membre de mesa electoral o d’interventor i que sí que gaudeixin de descans el dia de la votació tenen dret a un permís retribuït de les cinc primeres hores durant la jornada del dia immediatament posterior al de la votació. Caldrà acreditar a l’empresa la nostra condició de membre de la mesa o d’interventor i comunicar-ho amb antelació.

  cT.- I, com afecta als apoderats?

  CP.- Els treballadors que acreditin la condició d’apoderats i que no gaudeixin de descans el dia de la votació tenen dret a un permís retribuït durant aquest dia. Caldrà acreditar a l’empresa la nostra condició d’apoderat i comunicar-ho amb antelació.

  cT.- Algun consell més a tenir en compte?

  CP.- Sempre és bo pactar amb l’empresa com s’exercirà el permís per anar a votar i així facilitar l’organització del treball.

  Més informació:

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat