"Com actuar davant de la publicitat diària no desitjada que rebem a casa o a través del telèfon", per Susanna Vilaseca [Ètic Advocats]
Etiquetes: publicitat, Ètic Advocats | Temps de lectura: 3 minuts
OPINIÓ | Com hem d'actuar davant de la publicitat diària (no desitjada) que rebem a casa i davant de les comunicacions comercials no autoritzades al telèfon, el mòbil, el correu electrònic, l'sms....?
Possiblement, molts de vostès s’han trobat en alguna d’aquestes desagradables circumstàncies:
- Rebre trucades massives al telèfon fix o mòbil d’empreses que li intenten vendre els seus serveis o productes o que li diuen que li regalen un servei o producte sense cap cost.
- Rebre trucades constantment (diverses vegades al dia) i no obtenir cap resposta quan despenja (són, normalment, trucades automatitzades d’empreses).
- Rebre correus o SMS publicitaris d’empreses amb les quals no hi té cap relació contractual.
Si s’hi ha trobat, POT ATURAR-HO!!
Per fer-ho, té diverses possibilitats:
Una primera opció seria denunciar-ho a la Policia Judicial per tal d’esbrinar el número de telèfon que truca (si és el cas que no el tenim).
Una segona opció seria registrar-se al web www.listarobinson.es (opció molt pràctica), que es tracta d’un servei gratuït d’exclusió publicitària a disposició dels consumidors que té per objectiu disminuir la publicitat que aquests reben al correu electrònic, al telèfon i/o al mòbil, al correu postal o via SMS.
Si s'hi introdueix les dades, al cap de 72 hores ja no es reben més comunicacions publicitàries (que no s'han demanat).
Aquestes empreses (comercials i publicitàries) miren el registre de la Llista Robinson i totes les dades que hi consten de cada persona (correu postal, telèfon, mòbil, correu electrònic..) i han d’eliminar-les de la seva base de dades. Conseqüentment, ja no podran establir comunicació amb vostè.
Si una vegada transcorregudes les 72 hores següents al seu registre a aquest web, continua rebent per exemple una trucada, n’hi ha prou de dir que és “client Robinson” i l’empresa finalitzarà la trucada (i ho farà constar així perquè aquesta empresa no es torni a comunicar amb vostè), ja que són conscients que estan incomplint la normativa.
Cal tenir present que el tractament de dades de caràcter personal és essencial, i més en particular el tractament de dades amb finalitats publicitàries reconegut a la Directiva 95/46CE.
A més, tenim la Llei orgànica 15/1999 de 13 de desembre de protecció de dades de caràcter personal i el Reial decret 1720/2007 de 21 de desembre pel qual se n'aprova el reglament de desenvolupament de la mateixa.
Pel que fa a les comunicacions comercials que es realitzen a través de trucades telefòniques, de correu electrònic, d'SMS o equivalents, és necessari tenir en compte el que disposa la Llei 32/2003 de 3 de novembre, general de telecomunicacions i la Llei 34/2002 d’11 de juliol, de serveis de la societat de la informació i comerç electrònic.
Una solució judicial seria exercir una acció per tal que aquella conducta (comunicació sense consentiment) no es repeteixi més (cessació), però acaba sent un procés llarg.
Es pot formular una denúncia davant l’Agència Espanyola de Protecció de Dades, adreçada a la directora de conformitat amb el que disposa l’art. 37 g) en relació amb l'article 36 de la LOPD.
Cal tenir en compte que segons el que estableix l’art. 6 de la LOPD: “el tractament de dades de caràcter personal requerirà el consentiment inequívoc de l’afectat”.
Les empreses que incompleixen la normativa citada poder ser sancionades amb una multa que oscil·la des dels 30.000 als 600.000 euros (import que varia segons si la infracció te consideració de lleu, greu o molt greu), entre altres conseqüències.
Susanna Vilaseca Hoyas, Ètic Advocats
Afegeix un comentari