Dr. Utset (CEMU): “Amb la medicina regenerativa busquem que el pacient s’estalviï un tractament d’intervenció com podria ser una pròtesi”
Etiquetes: entrevista, coronavirus, medicina | Temps de lectura: 5 minuts
El cos humà conté centenars de tipus cel·lulars diferents que són importants per la nostra salut diària. Les cèl·lules són les responsables de mantenir el cos en funcionament cada dia, fan que els ronyons netegin la sang, fan bategar el cor, fan pensar el cervell…
Entre aquests tipus cel·lulars hi ha les cèl·lules mare. Quan les cèl·lules mare es divideixen poden fer més cèl·lules mare o tipus diferents de cèl·lules. Per exemple, les cèl·lules mare de la pell poden fer més cèl·lules mare de la pell o poden fer cèl·lules diferenciades de la pell amb funcions específiques com, per exemple, fer el pigment de la melanina.
A partir d’aquí, els científics han ideat formes d’utilitzar els mateixos mecanismes de les cèl·lules del nostre propi cos per mirar de recuperar teixits danyats.
La medicina regenerativa parteix d’aquest principi i és considerada la més recent i important innovació de la medicina moderna.
El Dr. Miquel Utset ens parla apassionadament de la medicina regenerativa i de les possibilitats terapèutiques d’aquesta revolucionària i innovadora tècnica basada en les cèl·lules mare.
—En què consisteix la medicina regenerativa?
—És una teràpia basada en el coneixement de les cèl·lules mare. Per regenerar un teixit malalt podem reintroduir les cèl·lules mare per induir-les a què impulsin novament el procés de regeneració.
Es va observar que les plaquetes de la nostra sang contenen els factors de creixement. Es tracta d’uns marcadors químics que originen la resposta regenerativa de l’organisme.
Quan et fas una ferida, per exemple, les plaquetes de la sang fan la crosta, s’espremen i alliberen els factors de creixement que organitzen la regeneració del teixit i la conseqüent reparació.
—Quins són els tractaments bàsics?
—Els tractaments més implementats són els que es fan amb PRP (Plasma Ric en Plaquetes). Explicat breument, es tracta d’extreure sang del propi pacient, concentrar les seves plaquetes i crear un sèrum apropiat perquè s’alliberin els factors de creixement. Finalment, s’injecta al teixit que cal regenerar.
En realitat, estem fent el mateix que faria el nostre organisme de forma natural. Nosaltres només accelerem el procés i el focalitzem a la zona afectada. Estem donant l’impuls perquè l’organisme, fisiològicament, activi i doni resposta a aquest procés de regeneració.
Amb els anys, els tractaments han anat evolucionant i actualment es fan amb citocines. Es tracta de concentrar els factors de creixement i les cèl·lules mare a partir de teixits propis com el greix del nostre cos, per exemple.
—En quins casos s’aplica?
—La medicina preventiva l’apliquem sobretot a l’artrosis. En general es tracten inflamacions dels teixits tous com la tendinitis, la tendinosi, trencament de lligaments, teixits musculars, teixits ossis, teixits articulars, teixits tendinosos i cartílags. Són zones múscul-esquelètiques.
També es fa servir molt amb medicina esportiva: lesions esportives, esquinços, trencaments fibril·lars, etc…
—Quins beneficis té?
—Els resultats són sempre de millora. El percentatge de millora dependrà de cada organisme i de cada persona. La clau és intervenir durant els primers símptomes de la molèstia.
La idea de la medicina regenerativa és intentar que el teixit no arribi a fer-se tan malbé que l’única solució sigui una pròtesi, per exemple.
Si tenim a l’abast un tractament mèdic que sigui eficaç, l’hem de prioritzar per sobre del tractament quirúrgic.
—Quina durada pot tenir el tractament?
—Habitualment es fan 3 tractaments seguits amb una diferència d’una setmana o deu dies per aconseguir l’efecte que busquem amb el sèrum o plasma que s’ha preparat.
L’efecte no és immediat. No és un tractament antiinflamatori com podria ser un tractament amb cortisona. És curatiu, i per això s’ha de deixar el temps necessari perquè el nostre cos repari aquests teixits.
—Quins efectes secundaris provoca?
—És una tècnica molt conservadora i el medicament terapèutic és del propi pacient. I, per tant, no té efectes de rebuig ni secundaris. En aquests moments, és la solució més natural i la menys agressiva.
--
Més informació:
- CEMU Centre Mèdic Utset.
- Plaça Comte Guifré, 1 - Terrassa
- 937 885 395 - 663 177 417
- info@cemu.cat
--
També et pot interessar:
- Dr. Utset (CEMU): «Vam ser pioners a fer tests d’antígens com a mesura preventiva essencial».
- Promoció per a AUTÒNOMS: 50% de dte. en les proves COVID antigènica o serològica [CEMU].
- A CEMU Centre Mèdic Utset ja tenen disponible la nova prova ràpida d'antigen de detecció de COVID-19.
- Perquè l'ozó protegeix contra el coronavirus? [CEMU Centre Mèdic Utset].
- A CEMU Centre Mèdic Utset ja tenen disponible les proves PCR de detecció de la COVID-19.
- A CEMU Centre Mèdic Utset ja tenen disponible el test ràpid COVID-19.
- Què és la teràpia natural amb ozó? [CEMU Centre Mèdic Utset].
- CEMU obre consulta en un nou centre especialitzat en medicina regenerativa a Barcelona.
- Dr. Miquel Utset (CEMU): “La solució al dolor és a les nostres pròpies cèl·lules”.
- CEMU Centre Mèdic Utset entra a formar part de connecTerrassa.
Afegeix un comentari