Dr. Utset (CEMU): «La clau per millorar l'al·lèrgia és tractar la mucosa perquè sigui capaç de respondre correctament a qualsevol al·lergen»


 • Etiquetes: entrevista, medicina, Cuidem-nos per dins i per fora | Temps de lectura: 6 minuts

  dimarts, 1 juny, 2021 - 12:00
  Visitem el Dr. Utset i la Marta Usieto, responsable mèdic i gerent del Centre Mèdic Utset (CEMU), respectivament, per parlar del seu tractament de prevenció i millora de les al·lèrgies.
   

  Quin tipus d’al·lèrgies tracteu?

  —Principalment al·lèrgies de les vies respiratòries: rinitis al·lèrgica, asma al·lèrgica i bronquitis al·lèrgica. 

   

  De quina manera les tracteu? 

  —Normalment les al·lèrgies s’ataquen per una banda i nosaltres les ataquem per una altra. Es considera que una al·lèrgia la causa un agent extern que, una vegada entra al cos, hi provoca una resposta exagerada de la mucosa que provoca una inflamació, una secreció, una rinitis, una tos, esternuts...

  La nostra idea principal és que el responsable de l’al·lèrgia no és l’agent extern sinó la mateixa mucosa. Si la mucosa es troba en unes condicions d’inflamació crònica, això provoca que una substància concreta li provoqui la reacció extraordinària

  Per tant, el que fem és millorar l’estat de la mucosa, amb la qual cosa podrà ser capaç de tenir una reacció normal a qualsevol agent extern que rebi. Si està en unes condicions idònies, la seva resposta és mínima i no notem la reacció.

   

  I quin tractament utilitzeu?

  —Fa uns 7 o 8 anys que utilitzem un tractament amb gas d’ozó. Havia llegit sobre un tractament que funcionava per reduir les al·lèrgies de vies respiratòries i vaig provar-ho de fer a un familiar meu amb rinitis al·lèrgica. I el resultat va ser sorprenent.

  Era un procediment senzill: Consistia a extreure sang al pacient, com una analítica, barrejar-la amb gas d’ozó en una xeringa i tornar-la a punxar de forma intramuscular.

  Això afavoria una resposta del sistema immunitari més primitiu del cos humà, el que defensa la pell i les mucoses. Aquella pell i aquella mucosa era capaç de desinflamar-se i no sobre reaccionar en contacte amb l’al·lergen.

   

  Després d’aquell primer cas, us heu trobat molts més casos d’èxit?

  —La taxa d’èxit és molt alta. Ara que fa temps que fem servir aquest tractament i ja sabem en quins casos funciona bé i en quins no tant. Normalment funciona bé en rinitis al·lèrgica, bronquitis al·lèrgica, asma…

   

  Amb aquest tractament, es podria arribar a curar l’asma?

  —És un tractament complementari, en cap cas recomanem que es deixin els tractaments habituals que estigui seguint el pacient, com a mínim no d’entrada. Sí que pot haver-hi casos que, fent el tractament, millori o s’espaïn les crisis d’asma i pugui plantejar-se eliminar algun dels fàrmacs que estigui prenent.

   

  I l’al·lèrgia?

  —No m’atreviria a dir que es curi del tot, però sí que amb aquest sistema es pot millorar, en alguns casos molt i en altres potser una mica menys. És possible que periòdicament es necessiti anar fent el tractament, que adaptem al cas de cada persona individualment.

  El que fem és una acció indirecta. Intentem que el sistema immunitari de la mateixa persona sigui el que repari aquella mucosa, però dependrà de les característiques de la mucosa, del temps que faci que aquella mucosa es troba en aquell estat, dels hàbits de vida de la persona, si fuma o no… Hi ha moltes situacions que fan que la mucosa s’inflami.

   

  —Quina diferència hi ha amb la resta tractaments d’al·lèrgia que existeixen?

  —La medicina clàssica el que fa és trobar quin agent extern provoca l’al·lèrgia per tal que la persona l’eviti en la mesura que pugui, i un cop aquest al·lergen provoca la resposta inflamatòria, el que fa és bloquejar aquesta resposta mitjançant antihistamínic. Però no es tracta la mucosa, que és la que està afectada.

  Vindria a ser com quan toques una ferida de la pell. Aquella zona és molt més sensible que la resta, perquè està afectada. El mateix passa amb la mucosa. Ella està inflamada permanentment i hi ha substàncies, olors, canvis de temperatura, que li provoca una resposta exagerada.

  Per tant, la diferència principal és que nosaltres tractem directament la mucosa i no trobem important trobar quin és l'alergen que li provoca la inflamació, ja que, al tractar-la, deixarà de reaccionar d'aquella forma extraordinària a qualsevol agent extern.

   

  Què recomanaríeu a una persona al·lèrgica, que cada any per aquesta època comença amb símptomes de rinitis?

  —Que vingui a fer-se el tractament abans de començar la tardor i abans de començar la primavera, de forma preventiva. És un tractament senzill i econòmic, però s’ha de fer seguit.

   

  A banda de millorar la mucosa, pot afavorir altres parts del nostre cos?

  —Hem descobert que també va molt bé per la pell. Malalties com la dishidrosi, la psoriasi, la dermatitis atòpica, es rebaixen molt amb aquest tractament.

  --

  Més informació:

  --

  Especial "Cuidem-nos per dins, cuidem-nos per fora"

  --

  També et pot interessar:

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat