"El voluntariat professional", per Natàlia Cugueró [Get a Partner]


 • Etiquetes: | Temps de lectura: 4 minuts

  OPINIÓ | Get a Partner ens parla de la importància del voluntariat professional:

  "Aportar a la societat hores i recursos personals per a un projecte del qual no s’obtinguin directament rendiments econòmics és noble i socialment necessari. I té molts avantatges per a qui ho fa i per a qui ho rep.

  Per a les persones joves, en moments en què s’estudia o es tenen feines que generin recursos per a les pròpies despeses personals, ajuda al desenvolupament d’un mateix, però a més també afavoreix que el dia que es busqui feina es compti en el propi bagatge amb experiències que ajudin també a mostrar les qualitats que un té, de cara a incorporar-se al mercat laboral amb un motxilla personal més completa.

  El voluntariat només té efectes positius i no té contraindicacions per a un mateix. Ser útil i ajudar els altres és una de les experiències més gratificants que existeixen perquè satisfà motivacions interiors de cadascú. De fet, per a les empreses, tenir treballadors amb aquest tipus de motivacions de creixement personal és molt desitjable.

  Tenir treballadors que s’ho passin bé fent una bona feina i que s’enfoquin a resoldre els problemes reals dels clients, es facin aquests problemes una mica seus i s’hi impliquin. Implicar-se vol dir veure si s’han resolt, copsar com està el client i comprometre’s a trobar solucions i millorar. És la millor manera per a tenir clients que vulguin continuar amb nosaltres i que, per tant, es trobin fidelitzats a l’empresa.

  Les empreses han après moltes bones pràctiques de les actituds dels voluntaris, de cara a incorporar-les en la seva gestió de personal. Els voluntaris són un exemple per a la societat i també per a aquells que treballen cobrant cada dia. Però, més enllà d’això i precisament perquè el voluntariat és un actiu que cal potenciar i preservar, darrerament s’ha intentat protegir-lo i donar-li unes certes garanties, és a dir, professionalitzar-lo una mica, no tant la seva feina, que com hem dit, inspira moltes empreses, sinó professionalitzar la protecció dels seus drets bàsics. En aquest sentit, quan una persona dedica temps a una causa sense voler guanyar uns diners cal que se li garanteixi que com a mínim no se’l perjudica.

  Les empreses amb ànim de lucre tenen molt interioritzat que han de fer contractes laborals als treballadors i complir amb unes certes garanties. Que això es faci extensiu als treballadors de caràcter voluntari per a aquelles empreses que no tenen ànim de lucre es fa del tot necessari.

  No es tracta d’incrementar la fiscalitat ni la pressió en el control generalitzat. Senzillament es tracta que allò que fan bé les empreses amb ànim de lucre es pugui traslladar cap a aquelles que no tenen l’ànim d’obtenir beneficis econòmics per als socis capitalistes.

  De la mateixa manera que moltes empreses convencionals han pogut treure idees i bones pràctiques d’empreses que no busquen beneficis econòmics i d’actituds dels voluntaris que hi treballen, a l’inrevés també és necessari.

  Les bones pràctiques en la gestió privada, de protecció dels drets dels treballadors, per exemple, s’ha de poder traslladar a les empreses que busquen un benefici social. Això no és incompatible amb la seva funció social. L’ideal seria que totes les empreses privades incorporessin elements de responsabilitat social, tants com sigui possible, i que les empreses que no busquen directament un benefici personal per als socis també incorporin elements d’eficiència i control, per tal que els recursos que obtinguin siguin utilitzats per donar el màxim servei possible i els voluntaris tinguin unes mínimes garanties.

  Això les farà molt més creïbles de cara a obtenir recursos per al seu funcionament, perquè qui doni diners a una causa ho farà més convençut."

  Autora: Natàlia Cugueró. Sòcia de Get a Partner.

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat