FAQs | Dieta amb semaglutida vs. dieta proteïnada: tot el que et cal saber! [CEMU]


 • Etiquetes: entrevista, medicina, faqs | Temps de lectura: 6 minuts

  dimarts, 20 juny, 2023 - 12:00
   
  Entrevistem el Dr. Utset, responsable mèdic del Centre Mèdic Utset (CEMU), perquè ens expliqui tot el que cal saber sobre la dieta semaglutida i la proteïnada.
   

  —En els últims mesos s’ha posat molt de moda un nou tractament per combatre la plaga de sobrepès i obesitat que afecta les societats occidentals. Es tracta d’un nou fàrmac dissenyat per combatre la diabetis tipus 2, anomenat SEMAGLUTIDA (Ozempic, Wegoby, Rybelsus), i que ha demostrat la capacitat de reduir considerablement el pes. En què es basa?

  La semaglutida és una molècula molt similar a una hormona humana anomenada GLP-1 que, entre d’altres efectes, avisa el cervell que ja estàs saciat i que paris de menjar. També té efecte disminuint els nivells de glucosa i per aquest motiu és un tractament dissenyat per combatre la diabetis tipus 2.

  La conseqüència d’aquests efectes és una disminució del pes, perquè redueix la sensació de gana i el pacient pot controlar millor la ingesta d’aliments. A més, quan la prens,  els aliments grassos provoquen malestar digestiu.

  El tractament s’aplica amb injeccions subcutànies setmanals (Ozempic®), augmentant la dosi cada mes, o bé amb pastilles diàries (Rybelsus®), en què també s’ha d’augmentar la dosi periòdicament.

  —CEMU Centre Mèdic Utset té una llarga experiència en la lluita contra l'obesitat utilitzant la dieta proteïnada (DAP). En què es basa?

  La Dieta d’Aportació Proteica (DAP) és un mètode d’alimentació que promou la utilització del teixit gras del mateix pacient  com a font d’energia, en comptes dels hidrats de carboni de la dieta. Així aconsegueixes perdre el greix acumulat al llarg dels anys, aportant una quantitat suficient de proteïnes per tal de mantenir la musculatura intacta. D’aquí el seu nom.

  Un cop el pacient ha arribat al pes desitjat, i a mesura que anem incorporant aliments, li hem d’anar ensenyant  a regular els seus hàbits alimentaris per tal que no es torni a engreixar.

  També hi té un paper molt important la pràctica d’exercici de forma regular, que ens ajudarà a gastar aquelles calories que hem acumulat el cap de setmana.

  —CEMU Centre Mèdic Utset ha fet una anàlisi de l’efectivitat del nou medicament, semaglutida, sobre el sobrepès i l’obesitat i l’ha comparat amb l’efectivitat de la Dieta Proteïnada (DAP), per determinar si era millor canviar d’estratègia a l’hora d’assessorar els seus pacients. Expliquem punt per punt les diferències detectades:

  Com ja hem dit, la semaglutida és un tractament que s’ha posat molt de moda, principalment als EUA, on l’obesitat s’ha convertit en una autèntica plaga sanitària i busquen solucions que exigeixin poc esforç per part del pacient.
   
  Penso que nosaltres encara no estem en aquesta situació i amb mètodes més naturals i sense medicaments sintètics també ho podem combatre.

  Si comparem les característiques dels tractaments amb semaglutida(SMA) o bé amb Dieta d’Aportació Proteica (DAP) podem dir que:

  • La SMA és una molècula sintètica similar a una hormona i, per tant, és un medicament dissenyat per combatre la diabetis, que pot aprimar. La DAP és un mètode d’alimentació a base de productes proteics fets amb soja, pèsol, ous i/o llet, que afavoreixen la pèrdua de greix.

  • Ambdós sistemes fan perdre pes, però la SMA et fa perdre un 15% en15 mesos i amb la DAP pots perdre un 15% en 4 mesos.
  • El preu mitjà del tractament és molt més barat en la DAP que en la semaglutida. Si pensem en aquesta pèrdua d'un 15% del nostre pes, amb la SMA tindrem un cost mitjà de 30.000 € + el cost dels aliments i, amb la DAP, de 1.000 €, amb els aliments inclosos.

  • Quant als efectes secundaris, la SMA, pel fet que és un medicament,  en pot provocar molts més i algun d’ells greu, com la pancreatitis. En canvi, la DAP, en ser un aliment, a penes té efectes secundaris.

  • La SMA indueix a una dieta hipocalòrica per la pèrdua de gana i perds greix però també musculatura si no controles molt bé la dieta. En la DAP tan sols perds greix perquè l’aportació de proteïna manté la musculatura en condicions.

  • Sempre es comenta que les dietes tenen efecte rebot quan les atures i, en aquest cas, tant passa a la SMA, en què en aturar-la tornes a tenir gana i augmentes la ingesta, com amb la DAP, però  en aquesta segona, pel fet d’estar sota control mèdic, es van incorporant aliments de manera gradual i costa més.

  —Una vegada estudiats a fons ambdós mètodes i comparant els efectes de cadascun d’ells, a quines conclusions han arribat?

  Un cop estudiats els dos mètodes podem afirmar que ambdós sistemes són efectius per perdre pes, però amb la SMA la pèrdua és molt més lenta, el tractament és molt més car i estàs prenent un fàrmac sintètic per a la diabetis del qual encara no coneixem bé tots els efectes secundaris. En canvi, la DAP utilitza productes naturals, la pèrdua de pes és molt més ràpida, però mantenint el teixit muscular, pràcticament no té efectes secundaris, la coneixem molt bé perquè fa més de vint anys que s’utilitza i, a més, és més barata.

  —Per què seguiran aplicant la Dieta Proteïnada (DAP)?

  Finalment hem de concloure que per al tractament del sobrepès i l’obesitat, amb les dades aportades en aquest document, segueix sent molt més aconsellable la utilització d’una Dieta d’Aportació Proteica (DAP) davant dels tractaments amb semaglutida (SMA), i és per aquest motiu que des del nostre Centre seguirem aconsellant la DAP per tractar aquesta patologia.

  --

  Més informació:

  --

  També et pot interessar:

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat