FAQs | Tot el que necessites saber sobre els vals escolars de 60 €


 • Etiquetes: | Temps de lectura: 6 minuts

  dijous, 23 maig, 2024 - 18:15

   

  Tens dubtes sobre el funcionament dels vals escolars? Te'ls resolem a continuació!

  - Què és la campanya Val Escolar?

  És una campanya impulsada per la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu d’atorgar un ajut en concepte de material escolar a alumnes de primària de centres educatius sostinguts amb fons públics.

  - Qui pot beneficiar-se d’aquest ajut?

  L'any anterior els beneficiari era només l'alumnat de primària. En aquesta nova edició, però, l'ajut s'estén també als alumnes d'ESO d'instituts públics i concertats. A més, també s'hi inclouran els estudiants d'educació especial i els dels cicles formatius de grau bàsic.

  - Quin serà l'import dels vals?

  Enguany els vals seran de 60 € per alumne. En ampliar el nombre de beneficiaris, el Govern ja va anunciar que es reduiria la quantitat de l'ajut dels 100 euros d'aquest curs als 70 euros. Finalment, però, el val encara serà inferior, de 60 euros, ja que a causa d'haver prorrogat els pressupostos s'ha de mantenir la partida dels 50 milions d'euros que estava destinada per aquest ajut en el 2023 i no la de 55 milions si s'haguessin aprovat els nous pressupostos.

  - Com es donen els ajuts?

  Els vals, que en aquesta ocasió seran dos xecs de 30 euros per a alumne, s’enviaran, igual que en la primera edició, a domicili per correu postal a partir de l’última setmana de juny. Posteriorment, s’hauran d’activar des de la plataforma valescolar.cat, que actualment s’està actualitzant. Si no els reps a domicili els podràs aconseguir també a través del web valescolar.cat. Per aconseguir-los necessitaràs l’identificador de l'alumne, conegut com a RALC. El número el pots demanar directament a l’escola, al 012 o també al web del departament d’Educació.

  Una altra de les novetats és que els xecs es podran cedir als centres educatius o a les Associacions de Famílies d'Alumnes (AFA), per la compra conjunta de material escolar. Igual que aquest curs, però, les famílies que ho prefereixin també podran bescanviar els vals en qualsevol dels establiments, pot ser més d'un, adherits en la campanya.

  Els vals s’enviaran als domicilis dels infants i joves i també es podran descarregar des de la plataforma valescolar.cat.

  - Com puc activar els vals?

  Quan hagis rebut la carta amb els vals, accedeix al web valescolar.cat i fes els passos següents:

  1. Ves a la secció Activa els vals.
  2. Introdueix l’identificador de l’alumne/a i el PIN que hi ha als vals.
  3. Introdueix el teu número de telèfon mòbil.
  4. Introdueix el codi que rebràs al mòbil i, si tot és correcte, ja tindràs els vals activats per utilitzar-los als establiments adherits.

  - On puc obtenir l’identificador de l’alumne/a?

  • Opció 1. Al web del Departament d’Educació:
   https://educacio.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/identificador-alumne
   Per obtenir-lo, cal identificar-se electrònicament per una de les maneres següents:

   • idCAT Mòbil, que és la manera més fàcil i ràpida.
   • certificat digital (per exemple, T-CAT, DNIe o Cl@ve).
  • Opció 2. Al telèfon 012
   • horari: de dilluns a divendres, de 8.00 a 22.00 h
   • cost de la trucada: tarifa plana. Aproximadament entre 0,43 € a 0,83 €, segons l’operadora de telefonia (IVA inclòs).
  • Opció 3. En els documents escolars o, directament, a l’escola a partir de l’inici del curs escolar.

  - Quin material escolar puc comprar amb aquest ajut?

  Amb els 60 euros es podrà comprar material escolar com ara elements d'escriptura, papereria, llibres, diccionaris, calculadores, motxilles i jocs educatius. En queden exclosos la roba, el calçat i material electrònic com ordinadors portàtils, tauletes o videojocs. El termini per bescanviar els vals serà fins al 30 de novembre i en aquesta nova edició el xec tampoc afectarà la declaració de renda.

  - En quins comerços puc bescanviar els vals?

  Pots bescanviar els vals en els comerços adherits a la campanya. Per saber quins són, ves a la secció Cerca un establiment. Pots filtrar la consulta per nom d’establiment i per municipi o bé consultar un mapa.

  Els comerços adherits poden posar un distintiu a l’exterior.

  - Com es fan servir els vals?

  Cada alumne disposa de dos vals de 30 euros de descompte que pot bescanviar als establiments adherits a la campanya. Cada val es pot utilitzar una sola vegada.

  Si l’import de la compra supera els 30 euros amb l’ús d’un val o els 60 euros amb l’ús de dos vals, la persona beneficiària haurà d’abonar la diferència. Si l’import de la compra no supera els 30 euros amb l’ús d’un val o els 60 euros amb l’ús de dos vals, l’establiment no abonarà la diferència.

  Abans del pagament, la persona usuària ha d'ensenyar a la persona que l’està atenent el val o els vals (en paper o mitjançant un dispositiu mòbil). Els vals són personals i intransferibles, i l’establiment comprovarà que són vàlids mitjançant un web de gestió.

  La persona usuària ha de pagar l'import de la compra menys la quantitat corresponent al valor del val o dels vals que bescanviï.

  - El val, l’he d’ensenyar en paper?

  No necessàriament. Pots ensenyar el val o els vals que vulguis bescanviar en paper o bé mitjançant un dispositiu mòbil.

  - Es pot gastar només una part del val i conservar el saldo restant per a altres compres? Hi ha algun límit de preu per producte o es poden gastar els 60 euros en un de sol?

  Els vals es bescanvien per l’import sencer, sense cap límit de preu en els productes. No es pot bescanviar només una part del val i conservar-ne el saldo restant.

  - En quins establiments de Terrassa ho podem utilitzar?

  Tots els establiments de Terrassa adherits a la campanya es poden trobar aquí.

  - Com poden participar els comerços?

  Els establiments comercials que estiguin interessats a participar en aquesta nova edició s'hauran d'adherir a una plataforma que acreditarà que l'activitat econòmica que duen a terme és l'apropiada per l'objectiu que vol complir el val escolar. Aquests establiments també hauran de presentar una declaració responsable en què es comprometin a bescanviar els xecs pel material escolar definit en l'acord de Govern. En la primera edició es van adherir a la campanya 2.039 comerços.

   

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat