Josep Cutillas (Espai Sacra): "Durant els primers dies de pandèmia vam ser pioners en la trasformació i especialització de les sessions online"


  • Etiquetes: entrevista | Temps de lectura: 5 minuts

    dimecres, 10 juny, 2020 - 09:15

    Aquell divendres 13 de març segurament va ser, a banda d'un dia lligat a la superstició numèrica sobre la mala sort, un dels dies més recordats de les nostres vides. S'intuïa que a partir d'aquell moment algunes perspectives de la nostra societat canviarien substancialment.

    L'Espai Sacra (Carrer de la Independència, 95) és una associació sense ànim de lucre que s'ofereix com a punt de trobada perquè qualsevol persona pugui sentir-s'hi a gust, còmoda i lliure. L'objectiu de l'entitat és acompanyar les persones, cadascú en el seu procés, i guiar-los en la recerca del reequilibri, l'harmonització o, simplement, en el procés d'estar atent, observant, sense necessitat de reaccionar.

    El centre cobreix un ampli programa social per a persones en situació desfavorable, en col·laboració amb la Regidoria de Serveis Socials.

    Paral·lelament, imparteixen sessions de ioga, meditació, pilates, Txi-Kung o Música Primordial, entre d'altres.

    S'ocupen també de l'atenció en l'àmbit emocional, físic, mental i energètic a través de diverses teràpies. Més de 40 hores setmanals i uns 20 professionals completen l'oferta de l'entitat.

    La nova situació generada per l'arribada del Coronavirus no els va salvar de l'evident devallada de les activitats i dels ingressos. Malgrat això, ho van veure claríssim: "Vam tancar portes el divendres i aquell mateix dia ja estudiàvem possibilitats per continuar l'activitat. Vam reorganitzar totes les classes previstes pel cap de setmana en un format ben diferent fins aleshores", explica en Josep Cutillas, gerent i cara visible de l'Espai Sacra.

    I és que aquest centre va ser pioner en la reconversió de les sessions formatives per adaptar-la a la nova situació després de les primeres mesures decratades pel Govern en l'estat d'alarma. En Josep explica l'esforç que va suposar adeqüar-se a les noves circunstàncies: "...vam trucar a tots els nostres docents i els vam formar amb la nova operativa. El dilluns 16 de març ja vam fer la primera classe online via Facebook. De seguida vam detectar alguns problemes tècnics que vam solucionar dotant una partida pressupostària destinada a la compra de material tècnic (micròfons, auriculars i sistemes de bluethooth) que es van enviar a les cases dels nostres professors". 

    "Durant aquelles primeres setmanes de pandèmia vam ser els únics que estàvem fent classes interactives online". I destaca l'esforç que va suposar realitzar un suport tècnic, informàtic i de dispositius mòbils a alumnes que desconeixien per complert aquests aspectes tècnics". Fins i tot van fer instal·lacions de programari via escriptori remot en d'altres dispositius.

    Streamings durant tot l'any 

    "L'aprenentatge dins d'aquesta nova normalitat ens ha obert una oportunitat que s'ha traduït en una nova manera de transmetre coneixement multiplicant els canals de comunicació i per tant, donant opció i accés a més persones interessades". Amb aquest punt de partida, el centre ha decidit mantenir les sessions amb professorat i simultàniament, via online. "Ens ha sorprès la capacitat d'adaptació i l'interès dels socis en un centre especialment lligat a la presencialitat i l'acompanyament", apunta Cutillas.

    Malgrat ser un projecte de voluntariat i sense ànim de lucre Espai Sacra és molt dinàmic i productiu. En l'actualitat, el centre ofereix unes 40 classes setmanals. La seva intenció és "implementar un nou canal virtual i consolidar-lo. Fer classes interactives com un servei més als socis que no poden desplaçar-se".

    Vocació social gràcies a la solidaritat

    L'Espai Sacra neix fa 9 anys amb una visió humanitzadora: activar programes socials amb activitats per a col·lectius en situació de vulnerabilitat que els permetin estimular el treball personal, l'aprenentatge i l'equilibri emocional com a facilitadors del nostre creixement individual i l'evolució com a persones. Al darrera, un equip de docents i terapeutes que ofereixen una atenció terpèutica continuada i un seguiment de les activitats.

    "Els Serveis Socials de la ciutat van tenir, des del primer moment, un paper important en la derivació de persones en exclosió d'oportunitats" expliquen. Aquest Programa anual d'inclusió social va derivar en l'Àrea Social actual: "aquesta branca es manté gràcies a les quotes dels socis i de les donacions per la cessió d'espais per les activitats". En els 6 anys d'acció social han passat més de 200 persones per aquests programes i cada any s'incrementa el nombre de places subvencionades.

    Paral·lelament, l'Associació també participa econòmicament en 38 projectes socials: "es deriva una part de la quota del soci per ajudar a d'altres projectes petits a través de  microdonacions. Ho fem per e-Teaming, una plataforma web que gestiona donacions d'1 euro al mes.

    Les altres àrees del centre

    A banda de l'àrea social el centre s'articula en l'Àrea Docent amb més de 40 classes a la setmana en diferents horaris. L'Àrea Terapèutica agrupa fins a 28 terapeutes col·laboradors que passen consulta i l'Àrea d'Activitats on es concentren els tallers, formacions, concerts i petits monogràfics. Habitualment aquestes activitats se celebren durant el cap de setmana. "Ens agradaria ser un punt de referència cultural i pedagògica de la ciutat", comenta en Josep.

    El futur d'Espai Sacra

    En Josep Cutillas enfoca sempre cap a una mirada de futur. Té clar que una de les prioritats actuals de l'entitat és la del canvi de seu. Les instal·lacions actuals s'han fet petites i "necessitem més espais."

    L'altre gran aspecte a consolidar és el nou canal virtual creat a partir de les noves necessitats de la pandèmia; "hem instal·lat monitors de grans dimensions a les aules per garantir les sessions interactives amb altres alumnes".

    Finalment, estan engrescats en activar un programa de ràdio de debat i actualitat on els protagonistes seran els mateixos usuaris  dels Serveis Socials que reben atenció al centre. "Serà l'últim pas per aquestes persones. Serà com tancar el cercle".

    Visiteu l'extens web de l'Espai Sacra i les xarxes socials a Instagram, Facebook i Twitter. Són molt actius i hi aporten molta informació.

    Afegeix un comentari

    Vols formar part de la nostra comunitat?

    Clica aquí!

    Registra't a connecTerrassa!

    Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

    Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat