"L’esport en la infantesa i en l’adolescència", per Susana Mayorgas [Espai Gut]
Etiquetes: Extraescolars i tornada a l'escola 2019 | Temps de lectura: 2 minuts
Tots coneixem la importància de fer esport, els beneficis que ens proporciona tant físicament com psicològicament, però sabem com és d’important en una edat en què s’està creix i desenvolupant-se?
Els adults ho tenim clar: ens ajuda a gestionar l'estrès, a mantenir-nos en bona forma física, a desconnectar de la nostra rutina diària, entre d'altres. No obstant això, entre els més petits de la casa també té importants beneficis que hauríem de conèixer i potenciar.
Per començar, l'esport s’ha de plantejar com una cosa divertida, de base fonamentalment lúdica, en què el nen s’ho passi bé practicant-lo. No serveix que la mare i/o el pare hagin decidit apuntar-lo a futbol, judo o natació. Els nens han de formar part d'aquesta decisió, ja que després estaran durant una hora a la setmana tot el curs fent aquesta activitat. A vegades, els nens no són capaços de decidir, perquè són molt petits o perquè els agraden totes les activitats; en aquest cas podem donar-li a triar entre dues de les que més li agradin, per facilitar-li així l’elecció o optar per les activitats poliesportives, en les quals cada dia es treballa un esport diferent i es potencia el joc com a base de desenvolupament.
Si pensem en quins són els beneficis concrets de la pràctica de l'esport en nens i adolescents, els hem de classificar en dos: físics i psicològics, igual que en els adults.
A nivell físic, qualsevol esport ajuda a desenvolupar tant la motricitat fina com la gruixuda, i això significa que es desenvolupen tant grups musculars grans, que impliquen força i velocitat, com moviments precisos que necessiten una major coordinació. A més, s’hi veurà involucrada la percepció, la flexibilitat, el control postural i la resistència cardiovascular.
A nivell psicològic, augmentarà la seva autoestima i se sentiran més segurs de si mateixos, afavorint-se l’autoconfiança i veient-se capaços de superar-se i motivant-se per seguir fent-ho. Crearem hàbits d'autonomia i aprendran a ser més organitzats. A més, si es practiquen esports en grup, es potencien les habilitats socials, l'empatia i l'assertivitat, així com la disciplina, ja que s’han de conèixer i respectar les regles del joc. En el cas dels adolescents, la pertinença a un grup també serà molt important en el seu desenvolupament.
Susana Mayorgas
Psicòloga infantojuvenil
Col. núm. 17.501
Afegeix un comentari