Mónica Cubero: "El canvi entès com a creixement personal és una feina que no acaba mai: marcar-nos objectius és bàsic i necessari"


  • Etiquetes: coaching, estètica, Mónica Cubero | Temps de lectura: 11 minuts

    dimecres, 21 octubre, 2015 - 21:00

    ENTREVISTA | A connecTerrassa heu sentit a parlar i sabeu de les múltiples activitats organitzades per la Mónica Cubero i el seu Espacio Lavanda, però avui hem volgut conèixer-la millor i aprofundir en els àmbits en els quals treballa: el coaching i l'estètica. Les seves respostes, avalades per anys d'experiència, han convertit aquesta entrevista en una interessant conversa sobre com trobar el camí per canviar les nostres vides i assolir els nostres objectius.

    David Gràcia. - Probablement sigui una pregunta molt tòpica, i te la deuen haver fet en multitud d'ocasions, però: què és el coaching?

    Mónica Cubero. - El coaching és un procés d'acompanyament de la persona a l'hora d'aconseguir un objectiu concret. Acompanyem el coachee o client a través d'unes fases. Per mitjà de preguntes, i segons allò que ell ens va expressant, aquestes fases l'ajuden a prendre consciència de com està contribuint a crear la seva realitat, a explorar el seu objectiu, les opcions que té per assolir-lo i com fer-ho.

    Jo treballo segons el coaching estructural, que és un coaching pur encarregat d'atendre la persona de forma molt holística, ja sigui en l'àmbit emocional com en el mental, lingüístic, energètic i corporal.

    Hi ha molts tipus de coaching, però el que jo considero més efectiu és aquell que respecta el coachee o client al màxim, sense necessitat d'afegir altres tècniques, que en ocasions són més necessàries per al coach en una sessió que per al coachee.

    Diferencio molt quan realitzo consultoria o quan es tracta d'una sessió de coaching: en una formació o consultoria "ensenyo" amb l'aportació dels meus coneixements; en una sessió de coaching "acompanyo" respectant els coneixements i les vivències del client.

    Realment, el poder del coaching està en que sigui el mateix client qui trobi les respostes, el qui connecti amb la seva història, amb el seu poder personal, aquest poder que tots tenim i que moltes vegades roman adormit però que quan desperta ens transforma en éssers imparables.

    D.G - Com vas descobrir el coaching, i quan va ser que vas decidir combinar-lo amb l'estètica?

    M.C. - El vaig descobrir gràcies a una companya quan jo treballava de formadora per a una marca de cosmètica. Aleshores se'n començava a parlar, si més no en el meu cercle, com alguna cosa nova que canviava la vida de les persones. En aquell temps jo viatjava molt i no vaig tenir temps de formar-me, però vaig començar a llegir i asistir a tots els cursos intensius que se'm posaven al davant, que eren molts -suposo que per allò de la llei de l'atracció-, fins que em vaig decidir per un itinerari formatiu que passava primer per estudiar Programació Neurolingüística (PNL). Allò va començar a canviar la meva vida de debò: em va deixar sense excuses quan es tractava de superar obstacles. Hauria de ser una assignatura als col·legis i instituts!

    Aleshores, quan vaig acabar el màster de coaching, que també va suposar un fort impacte per al meu desenvolupament personal, em vaig trobar davant de dos camins: el desenvolupament personal i l'estètica. Després de meditar-ho molt, em vaig adonar que eren perfectament compatibles i que el coaching atorgava sentit a una estètica que m'estava començant a grinyolar.

    D.G. - Què creus que és el millor de la teva feina?

    M.C. - El nivell d'intimitat que existeix quan fas un tractament o una sessió, la confiança que el client diposita en mi, i també saber que, d'una forma o altra, estic contribuint a la seva millora personal, que estic ajudant a impulsar la seva vida.

    D.G. - L'Espacio Lavanda és el nom de la teva consulta. Què ofereix l'Espacio Lavanda que no ofereixin altres espais similars?

    M.C. - L'Espacio Lavanda reuneix tota la meva experiència i els meus coneixements dels últims tretze anys: és la fusió de l'estètica amb diferents teràpies i tècniques per al benestar i el desenvolupament personal.

    A l'Espacio Lavanda faig allò que realment em ve de gust: està enfocat només per a dones, hi duem a terme el tractament o la sessió que la persona necessita en aquell moment per sentir-se millor. Allà el temps no importa massa, les aromes tenen un paper primordial i treballo amb cosmètica natural, que considero bàsica per aconseguir una connexió òptima amb la natura.

    Tinc molta cura dels detalls per aconseguir que sigui un espai com més bio possible millor: no utilitzo cap aparell, els productes estan certificats i els serveis i tractament són completament respectuosos i coherents. 

    Si la clienta vol un tractament estètic específic hauria d'anar a un centre d'estètica i no pas a l'Espacio Lavanda, ja que és una consulta enfocada al benestar on, de vegades, si cal, tractem també la pell.

    D.G. - Hi ha un aspecte important a l'hora d'accedir a l'Espacio Lavanda, i és que cal tenir invitació. Com s'aconsegueixen? 

    M.C. - Per una qüestió d'afinitat i de connexió energètica, vaig començar amb un  nombre reduït de dones, a qui vaig entregar invitacions perquè poguessin recomanar l'espai. Així, les dones que venen a l'Espacio Lavanda estan sempre relacionades en un grau major o menor,

    Voldria afegir que aquestes invitacions o passis d'accés donen dret a un regal de benvinguda quan la clienta arriba per realitzar el seu primer tractament o consulta. .

    Les persones que no tenen poossibilitat d'aconseguir una invitació poden assistir a les meves trobades mensuals gratuïtes on, a més de donar a conèixer la consulta, tenim una convidada que ens parla d'un tema concret i on compartim un aperitiu. Finalment, aquestes trobades s'han convertit en l'excusa per trobar-nos i passar una estona divertida entre dones un cop al mes.

    D.G. - El que defineix el teu treball a l'Espacio Lavanda és el concepte anomenat "estètica emocional". Què és i com has contribuït tu a desenvolupar-lo?

    M.C. - Vaig crear el concepte com a resum de la meva trajectòria, i l'estètica emocional reuneix aquest tractament global de què et parlava abans.

    La base de l'estètica emocional són l'estètica convencional, diferents teràpies com la reflexologia podal, el drenatge limfàtic, el reiki o el quiromassatge, el coaching i la formació, durant la qual entrego eines perquè la persona pugui millorar el seu benestar pel seu compte.
    Alguns dels objectius de l'estètica emocional són el tractament holístic de la persona, la salut de la pell, la coherència entre la imatge externa i interna, la bellesa natural i innata, la gestió de les emocions, facilitar la reflexió sobre un mateix, i la promoció de l'ús de la cosmètica natural.

    D.G. - Els tractaments de bellesa no únicament milloren la nostra imatge, sinó, i sobretot, la imatge que tenim de nosaltres mateixos. És a dir, que ajuden a potenciar la nostra autoestima. Existirien doncs els tractaments de bellesa i els productes de cosmètica si la gent no tingués problemes d'autoestima?

    M.C. - Si entenem els tractaments de bellesa -i concretament els estètics- com una forma de preservar la salut de la pell, podríem dir que es tracta d'un tema d'autoestima, d'una sana autoestima: si t'estimes vols cuidar la teva pell, la teva salut en general: t'importes, et mires, et mimes. Els tractaments i cosmètics són necessaris per tenir cura de l'òrgan més extens del nostre cos, i per altra banda, les aromes i textures desperten en nosaltres sensacions que tenen incidència emocional.

    Si parlem dels tractaments i cosmètics per tractar les arrugues, per lluitar contra el pas del temps, del maquillatge com a màscara o dels tractaments per aprimar-se com una eina per a veure'ns d'una forma que no som, en aquest cas sí que hi ha una manca d'autoestima i requereix una connexió amb la nostra bellesa autèntica i sovint oblidada o mai reconeguda.

    Cal tenir en compte també que encara que prenguem consciència d'allò que ens està provocant un problema concret, per exemple l'acnè, i considerem que que cal fer uns canvis, no sempre és una tasca senzilla realitzar-los. L'acceptació tampoc no és fàcil en ocasions, de tal manera que un maquillatge corrector en una zona puntual pot ajudar-nos a fer front a un dia concret i assolir fites que d'una altra manera no hauríem pogut assolir. Això sí: sense perdre de vista que és important realitzar un canvi d'hàbits o modificar l'enfocament de la nostra vida.

    D.G. - Fas molts treballs de col·laboració, especialment oferint xerrades i seminaris de formació. A més, has organitzat interessants tertúlies i aperitius que han servit per analitzar i reflexionar sobre temes de gran trascendència per les dones. Explica-m'ho, això. Segur que és una activitat molt útil i enriquidora, no només pels assistents sinó també per a tu!

    M.C. - Ofereixo xerrades, cursos, conferències perquè les dones que hi assisteixen puguin millorar el seu benestar i la seva autosuficiència, amb l'objectiu que trobin un moment per elles en el que jo anomeno experiències de connexió. Col·laboro també amb altres professionals que m'ajuden a complementar la meva feina i viceversa,

    I evidentment, per a mi són experiències totalment enriquidores, tant els tractaments com els cursos i xerrades. En realitat, són intercanvis satisfactoris per les dues bandes.

    D.G. - En les teves darreres xerrades, has parlat de la importància de trobar objectius i de fer plans per millorar aspectes de la nostra personalitat, i ho has relacionat especialment amb aquest costum que tots tenim de plantejar-nos canvis i reptes a la nostra vida un cop passat l'estiu. El canvi ens motiva? Afegeix reptes i il·lusions a les nostres vides?

    M.C. - El canvi entès com a creixement personal és una feina que no acaba mai: marcar-nos objectius del tipus que siguin és bàsic i necessari. Poden ser senzills, quotidians, dins de la nostra zona de comfort, llevar-te pel matí cada dia ja és un objectiu...! També hi ha aquelles fites que ens impulsen a superar els nostres recursos actuals i ens obliguen a crèixer i a sortir d'aquesta zona de comfort.

    D.G. - D'acord: hem plantejat metes i objectius. Ja estem motivats. Però la gent acaba assolint els seus objectius? O ens passem la vida anhelant canvis que no som capaços de tirar endavant, per afegir-ne de nous que tampoc no acabem assolint?

    M.C. -  Aquesta és precisament la feina del coach. Cal analitzar aquests objectius. En moltes ocasions no depenen de nosaltres, estan enfocats en negatiu, plantegen justament allò que no volem, la qual cosa ens condueix sempre a la repetició, o podrien tenir una repercusió negativa en el nostre entorn i per tant seria fonamental observar-los amb molt de detall.

    També és molt important prendre consciència de la realitat que estem creant cada dia: això és l'autoconeixement, i és possible que en aquest procès acabem adonant.nos que el nostre és un altre objectiu. Si no assolim els nostres objectius és o perquè no els desitjem realment o ens falten recursos. Un primer pas per assolir-los és fixar una data, una cosa que no tenim l'hàbit de fer.

    D.G. - Per finalitzar, no voldria desaprofitar l'ocasió de preguntar-te, ara que ja hem parlat del que pot oferir l'Espacio Lavanda a les seves usuàries, què és el que t'aporta l'Espacio Lavanda a tu, tenint en compte que en la teva feina hi ha un grau tan elevat de proximitat humana i de complicitat amb les clientes.

    M.C. - A més del que et deia abans sobre la confiança i la satisfacció, m'aporta relació i coneixement del client. Cada experiència és única i m'ensenya sempre alguna cosa interessant. L' Espacio Lavanda em permet viure a poc a poc, com a mi m'agrada viure: gaudint de tot el que faig, amb llibertat, independència i relax.

    Afegeix un comentari

    Vols formar part de la nostra comunitat?

    Clica aquí!

    Registra't a connecTerrassa!

    Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

    Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat