Museus i llengua: aquarel·les, clarobscurs, esfumats, sanefes, transseptes… (CNL Terrassa i Rubí)


 • Etiquetes: CNL de Terrassa i Rubí | Temps de lectura: 2 minuts

  dimecres, 15 maig, 2019 - 18:00

  Aquest cap de setmana els museus catalans organitzen un bon nombre d’activitats per celebrar el Dia Internacional dels Museus. Les propostes inclouen jornades de portes obertes i visites guiades per a descobrir el patrimoni i conscienciar els ciutadans sobre el paper dels museus en el desenvolupament de la societat.

  Coneixes els termes més destacats de la pintura, l’escultura, l’arquitectura i l’urbanisme?
  El TERMCAT, Centre de Terminologia de Catalunya, www.termcat.cat, que ja vam presentar en un article anterior, permet fer consultes en línia de la terminologia pròpia de les obres artístiques.

  D’una banda, amb el Diccionari de les arts: arquitectura, escultura i pintura, que recull 1.294 termes catalans, amb la definició i els equivalents en castellà i anglès.

  Així, pel que fa a l’àmbit de la pintura destaquen termes com aquarel·la, clarobscur, esfumat, punt de fuga o tremp; de l’escultura, temes com cartel·la, maçoneria, talla o terracota; de l’arquitectura i l’urbanisme, absis, brancal, dovella, intradós, pilastra o transsepte; de les arts decoratives, còdex, damasquinat, mosaic, sanefa o vitrall; del gravat, aiguafort, litografia o tòrcul; i de la ceràmica, alabastre, càntar o píxide.

  També es pot consultar el Diccionari d’arqueologia, https://www.termcat.cat/ca/diccionaris-en-linia/18, que recull més de dos mil termes amb les denominacions i la definició i els equivalents en castellà i anglès, relatius a la teoria, el treball de camp i de laboratori, les construccions i la interpretació, que abracen àrees tan diverses com la numismàtica, la musivària, les tècniques de datació o els mètodes d’excavació.

  D’altra banda, el Cercaterm, https://www.termcat.cat/ca/cercaterm, a banda de nombrosos termes de l’àmbit artístic, també ofereix un gran nombre de denominacions cientificotècniques.

  Finalment, et recordem que el Servei d’Assessorament Lingüístic, https://www.cpnl.cat/recursos/, del Centre de Normalització Lingüística de Terrassa, https://www.cpnl.cat/xarxa/cnlterrassa/, t’ofereix suport, sempre que ho necessitis, per escriure en català amb correcció i qualitat:

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat