Natalia Huertas Munill: “Les estadístiques evidencien que, des de fa anys, després de les vacances d'estiu es produeixen més divorcis”


  • Etiquetes: entrevista | Temps de lectura: 7 minuts

    dijous, 5 setembre, 2024 - 12:00

     

    Munill-Tudó Abogados (Passeig de les Lletres, 13, 6è 4a - Terrassa) va néixer fa més de cinc anys a Terrassa, al servei dels particulars i amb una gran especialització en dret familiar i dret penal. L’empatia caracteritza la seva forma de treballar en temes, sovint, delicats. I, posen molt d’èmfasi en la protecció de les relacions familiars des del naixement, mitjançant procediments de separació, divorci, guarda i custodia, i mesures protectores d'infants, entre altres, així com el blindatge del patrimoni en vistes d'una successió, mitjançant la tramitació de testaments, herències i reclamacions de legítima.

    Parlem amb Natalia Huertas Munill —directoria jurídica del despatx— per a conèixer més i millor els serveis que ofereix aquest despatx d’advocats, com treballen i, més concretament, ens enfoquem en la temàtica de divorcis.

     

    —Natalia, situa’ns, quina és la història Munill-Tudó Abogados, quins professionals hi trobem i quins són els principals àmbits del dret que treballeu.

    —El despatx va néixer de la vocació per aquesta professió i de la necessitat d'humanitzar els serveis en l'advocacia. Aquest és l'esperit del nostre despatx. Aspirem a oferir un assessorament legal, professional i empàtic.

    Munill - Tudó és l'equip en el seu conjunt. Des dels companys d'administració fins a la gestió per part dels advocats. El resultat de la feina ben feta és gràcies a tots. Tots remem en una mateixa direcció i per un mateix objectiu.

    La nostra principal àrea de treball és el dret de família, des del punt de vista civil i penal i en tots els seus vessants. No obstant això, comptem amb lletrats especialitzats en dret penal i civil general.

     

    —Entre les vostres especialitats jurídiques hi ha el dret de família. Aquesta època de l’any és especialment important en un apartat concret d’aquesta branca del dret. Estic parlant dels divorcis. És així? A què és degut?

    —Si, les estadístiques evidencien que, des de fa anys, després de les vacances d'estiu es produeixen més divorcis.

    Al meu criteri, la raó d'això és simple: l'estiu és una aturada a la nostra rutina diària. En les vacances no només es descansa i es gaudeix del temps lliure, sinó que hi ha temps per a la reflexió i és fàcil en aquest entorn, la presa d'una decisió tan complexa com la de posar fi a una relació de parella.

     

    —Els divorcis són un moment especialment delicat per a les persones que els viuen, ja siguin la parella implicada, els fills… Com enfoqueu la part humana en aquestes situacions?

    —Les estadístiques també evidencien que una ruptura de parella és un dels fets més estressants pels quals passa una persona adulta.

    L'assessorament jurídic en aquests casos, ha d'anar de bracet del seu vessant més humà.

    L'advocat, no només ha de contemplar l'impacte jurídic de l'estratègia processal, sinó l'impacte emocional i, en tot cas, ha de prevaldre el benestar dels fills comuns.

     

    —Aquesta branca del dret de família és la principal càrrega de treball del vostre bufet d’advocats. Aquest fet us permet tenir una llarga experiència de casos tractats. Qui és el vostre client tipus en aquests casos? Com arriba a vosaltres? I, quines inquietuds i quins temes concrets us exposa?

    —No existeix una tipologia de client. Cada unitat familiar és un món, té el seu propi funcionament i aquest ha de respectar-se. Per als clients és important minvar com menys possible el rol anterior. Això garanteix una major estabilitat, especialment, en cas d'existir fills comuns.

    Cada vegada rebem un major nombre de recomanacions, la qual cosa és fruit de la feina ben feta i per això estem agraïts i satisfets.

    Respecte a les inquietuds són diverses, si bé sempre hi ha un denominador comú: els pares volen preservar i protegir els seus fills de qualsevol conflicte. Això és el més important per a ells i també per a nosaltres.

     

    —Parla’m del paper dels infants, potser el més delicat. Com l’enfoqueu? Quins impactes té i com es poden mitigar?

    —Quant als menors, ja ho anticipava: és absoluta prioritat del despatx preservar-los de qualsevol conflicte. És de vital importància que el lletrat no oblidi la seva funció i que no participi sota cap circumstància a augmentar la conflictivitat entre els progenitors.

    En el nostre despatx, no rebem a menors d'edat. No és la nostra funció. No tenim els coneixements per a això. És important que deixem que cada professional ocupi el seu lloc. Els menors han d'estar al marge de qualsevol actuació entre el lletrat i el client, en aquest cas, el seu progenitor.

    En relació als impactes, dependran del cas concret. Si detectem que el supòsit en qüestió requereix, addicionalment, d'ajuda per part d'un professional tercer, informem en tal sentit.

    La nostra funció és preservar els drets dels nostres mandants i fer-los valer en via judicial. A vegades, és necessària la determinació, si bé, el client ha d'estar informat en tot moment, conèixer les possibles conseqüències i la viabilitat de les seves pretensions, a fi d'evitar un desgast major al propi del procés.

     

    —Quins són els motius més comuns pels quals les parelles decideixen divorciar-se?

    —Habitualment no existeix un únic motiu. És la conseqüència de discrepàncies vàries.

    El divorci, en si mateix, no ha de veure's com una cosa negativa. Tenim la tendència a pensar en el divorci com un fracàs personal i creiem que això afectarà de manera negativa als fills comuns, però en la majoria d'ocasions, no és així.

    En l'actualitat, els progenitors decideixen iniciar vides separades i continuen preservant als seus fills tal com ja feien. De fet, el divorci a vegades dona solució als problemes familiars, redueix la conflictivitat entre els progenitors i això ofereix múltiples beneficis als fills comuns.

    És important recalcar que la majoria de divorcis no són conflictius, que és possible la tramitació amistosa dels mateixos i que, això, automàticament generarà un bé a tota la unitat familiar.

     

    —Enfocant-nos en la part més jurídica, quins tipus de divorcis preveu el nostre sistema legal? I, quina diferència hi ha entre divorci i separació?

    —Tenim dues opcions: el mutu acord o la via contenciosa. És a dir, els progenitors, mitjançant assistència lletrada, poden acordar els pactes reguladors de la seva ruptura o en cas de no ser possible, poden sotmetre's les discrepàncies a l'arbitri judicial.

    Al nostre criteri, ha d'intentar-se sempre l'acord, excepte excepcions.

    Respecte al divorci i la separació, la principal diferència és la ruptura definitiva del vincle matrimonial (en cas de divorci) o la suspensió de tal vincle (en cas de separació). En el segon cas, no podràs contreure noves núpcies mentre es mantingui la separació legal, havent d'acudir a un nou procediment de divorci per a això.

    En l'actualitat, la majoria de ruptures es gestionen mitjançant el divorci, optant per la separació únicament per motius més emocionals que jurídics.

     

    —Quines recomanacions faries a algú que està considerant divorciar-se? I, quins són els principals errors que cometen les persones durant el procés de divorci?

    —Quant a recomanacions, diria que la principal és fer el primer pas. La demora en la tramitació del divorci, ofereix un major desgast emocional i això després sol tenir un impacte en l'àmbit jurídic.

    Les parts acostumen a demorar l'inici del procés per múltiples motius i acudeixen una vegada desgastades amb la situació de convivència.

    Per això, si la decisió està presa, han d'encaminar-se els passos en la gestió del divorci. És més senzill i més àgil del que solen imaginar-se.

    Quant als errors, el principal és no buscar assessorament especialitzat. El dret de família requereix no només del coneixement de la llei sinó de la pràctica habitual dels tribunals. Les parts poden acordar avui segons els seus interessos però han de conèixer què s'estableix legalment al seu favor, per a no realitzar accions que impliquin renúncies als seus drets i que, posteriorment, poden ser irremeiables.

    __

    Més informació:

     

    >> Més entrevistes

    Afegeix un comentari

    Vols formar part de la nostra comunitat?

    Clica aquí!

    Registra't a connecTerrassa!

    Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

    Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat