"Què és el TDAH i com detectar-lo?", per Otto Weingartner [Sevan Centre Salut]
Etiquetes: psicòleg | Temps de lectura: 2 minuts
El trastorn per dèficit d'atenció amb hiperactivitat o sense (TDAH) és un dels problemes infantils més comuns, que afecta entre un 5% i un 12% dels nens, i pot continuar en l'edat adulta. És un trastorn que es caracteritza per una d'aquestes tres dificultats, o més:
DÈFICIT D'ATENCIÓ, com per exemple…
-
Sovint no presta atenció suficient als detalls i comet errors per descuit, tant en les tasques escolars com en altres activitats.
-
Sovint té dificultat per mantenir l'atenció en les tasques.
-
Sovint sembla que no escolta quan li parlen.
-
Sovint es distreu fàcilment per estímuls irrellevants.
HIPERACTIVITAT
-
Sovint mou en excés mans i peus, i es retorça al seient.
-
Sovint li costa quedar-se assegut quan ho ha de fer.
-
Sovint li costa esperar el seu torn.
IMPULSIVITAT
-
Sovint actua sense pensar.
-
Sovint es mostra impacient i té dificultat per ajornar una gratificació.
-
Sovint té mal humor o irritabilitat.
-
La seva activitat motriu el porta a aixecar-se contínuament del seu seient, xerrar amb els companys, fer soroll..., fet que provoca una interrupció constant del professor.
-
La seva dificultat de concentració el fa distreure fàcilment i el porta a dedicar més temps del normal a l'execució de les tasques escolars i a obtenir uns rendiments més baixos, la qual cosa li produeix dificultats d'aprenentatge tant en operacions aritmètiques com en lectoescriptura.
-
La seva impulsivitat l’acostuma a portar a un desig d'acabar les tasques com més aviat millor, cosa que provoca que cometi errors.
Aquestes dificultats se solen notar a l'escola en els primers anys de primària, quan els professors comenten aquest tipus d'aspectes als pares, i a casa, on hi ha dificultats per a obeir i seguir les rutines del dia a dia.
És en aquest moment quan s'hauria de consultar l'especialista i fer la valoració corresponent, de cara a treballar aquestes dificultats i aconseguir una bona adaptació.
--
Per Otto Weingartner, psicòleg del centre de salut Sevan
Afegeix un comentari