"Què és i per a què serveix la Gestalt?", per Eduardo Pastor [Institut Integratiu Vallès]


 • Etiquetes: opinió | Temps de lectura: 5 minuts

  dilluns, 4 desembre, 2023 - 12:00

   

  [Opinió]  Què és la Gestalt i per a què serveix?

  La Gestalt abans que res és una actitud, una manera de viure la vida. També és un mètode de treball orientat al desenvolupament i creixement personal, i també és un conjunt de tècniques d'autoconeixement i empoderament psicoemocional.

  Paral·lelament a l'auto treball de creixement propi, la Gestalt també és un combinat de tècniques d'acompanyament psicoemocional que afavoreixen la sanació i la maduresa vital. S'orienta d'una banda a la sanació de ferides emocionals i de l'altra, al desenvolupament del nostre potencial humà, cosa que contribueix a aconseguir una vida més plena i de més auto realització personal.

  La Gestalt com a mètode, ens ajuda a conèixer-nos més, a estimar-nos més, a reconciliar-nos amb nosaltres mateixos, amb allò que som, i amb el món, i, per tant, a millorar la nostra autoestima i les nostres relacions amb els altres.

  Dit d'una altra manera, ens ajuda a ser més nosaltres mateixos, ser més autèntics i expressar-nos sense tanta vergonya cap a la nostra manera de ser; i conseqüentment, ens ajuda a tenir relacions més autèntiques, genuïnes, transparents i sanes.

  La Gestalt, com a tècnica d'acompanyament, té aplicacions en moltes àrees. Evidentment en el camp personal, i també amb un ampli ventall d'intervenció al camp professional.

  Actua com a acompanyament psicoemocional persones que volen curar ferides i estar millor amb elles mateixes; ia més aporta claríssimes contribucions als professionals dels sectors orientats a la cura de les persones: és a dir en els àmbits de treball social, la docència i els col·lectius sanitaris; i per extensió, en qualsevol professió i tipus d'organització que li doni importància, a més de l'orientació dels equips faci objectius i tasques, a la promoció de la dimensió relacional i millora del clima comunicacional i laboral.

  Per tant, són moltes les persones que es poden sentir cridades a explorar la Gestalt, i són moltes les àrees on la Gestalt pot oferir les seves aportacions.

  Com funciona la Gestalt?

  Diguem que la metodologia Gestalt, encara que és una disciplina eminentment vivencial i experiencial, es basa en alguns conceptes i principis clau, que li serveixen com a estructura sobre la qual s'articula el mode de treball.

  El maneig de l'art del present, de la presència, com a forma d'entrenament que ens permeti estar, i vivenciar de manera intra personal i compartida, aquí i ara, amb una atenció especial a la consciència corporal i a la respiració, com a recursos que ens arrelen en l'experiència present.

  El desenvolupament de la consciència, de l'awareness. Elaborar insights que ens permeten adonar-nos de com és la nostra vida i què és el que necessitem. Donar-li significació a la nostra vida, per alliberar-nos d'inèrcies, automatismes i bucles inconscients, i així poder-nos orientar cap a un estil de vida que ens generi més autoreconciliació personal i plenitud existencial.

  La responsabilitat. Caminar cap al repte de prendre la nostra vida, en comptes de deixar-nos arrossegar per dinàmiques inercials o alienants. Ser amos de la nostra pròpia vida, dels nostres errors i encerts, les nostres potencialitats i limitacions, les nostres llums i ombres, el nostre plaer i dolor, la nostra alegria i tristesa, el nostre amor i les nostres pèrdues, la nostra por i la nostra força; i saber-nos manejar amb totes les polaritats en què ens fa dansar la vida.

  El model integratiu que ens fa treballar la triple consciència i la presència, la triple intel·ligència del nostre organisme: la cognició (pensaments), l'emoció (emocions) i el cos (sensacions); cercant la màxima coherència entre aquests tres centres, que es tradueix en una acció i actitud vital més íntegra.

  L'aspecte relacional. Com a éssers humans, com a mamífers, configurem el nostre propi procés de desenvolupament, a l'enllaç amb l'altre/s (primer família i després la resta d'àmbits de socialització: escola, treball, etc.). És a través de les relacions que ens hem construït a nosaltres mateixos i al nostre món de creences. Així com les nostres ferides emocionals s'han generat a l'enllaç, també les dinàmiques reparadores es produeixen en relació. És per això que l'acompanyant gestàltic treballa des del que és relacional per promocionar una maduració emocional més gran.

  Després de 20 anys d'experiència a Barcelona transmetent el llegat de Claudio Naranjo i dels que el van precedir a la configuració de la Gestalt, amb una menció especial a Fritz Perls, amb molta il·lusió, l'Institut Integratiu, amb la col·laboració de Gestalt Maitia, té el propòsit de portar i expandir aquest coneixement a Terrassa. Ja que tant ens ha ajudat a nosaltres en el nostre propi desenvolupament personal i professional, és la nostra voluntat i vocació, posar aquesta saviesa al servei d'aquells que desitgeu embarcar-vos en aquest meravellós viatge interior de creixement personal.

  Si us sentiu cridats, no dubteu a contactar amb nosaltres i sol·licitar-nos una entrevista gratuïta perquè us puguem comptar amb més detall la nostra manera de treballar. Comencem el 15 de desembre! Us hi esperem!

  Eduardo Pastor - Institut Integratiu

  Recordeu que Gestalt Vallès Institut Integratiu i Gestalt Maitia organitzen el proper dimarts 12 de desembre a les 19.00 h unes portes obertes/taller gratuït on es parlarà de la Formació en Gestalt Integrativa. Més informació aquí.

   

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat