"Quines novetats trobem a la Renda 2015?", per Natàlia Cugueró de Get a partner


 • Etiquetes: Renda 2015 | Temps de lectura: 5 minuts

  dimecres, 27 abril, 2016 - 10:15

  OPINIÓ | Estem de nou en plena Campanya de la Renda 2015. Enguany les dates són les mateixes que cada any, de manera que es pot presentar la declaració fins el proper 30 de juny. Per tant, ara és hora de recavar tota la informació i documentació relativa a informes fiscals, resums de pagaments a compte i possibles justificants d’imports que es puguin desgravar per a procedir a fer-la.

  Aquest any, el Gestha (Sindicat de tècnics del Ministeri d’Hisenda) ha tornat a avisar aquells contribuents que disposin d’esborrany vagin en compte. Han comentat que és molt llaminer acceptar-lo en el mateix moment de rebre’l i no revisar el què conté, sobretot en cas que consti una devolució (que com indica es tracta del voltant del 75% dels casos), ja que les persones volem disposar dels diners pagats a compte al més aviat possible. Però, compte! Les dades passades indiquen que aproximadament 1 de cada 3 esborranys poden contenir errors o omissions que poden ser potencialment perjudicials pel contribuent i, per tant, que beneficiïn a l’Administració. Però, és que, a més, revisar-lo és una responsabilitat del contribuent, encara que canviar el què estigui malament el perjudiqui i hagi de pagar o li retornin menys del què consta a l’esborrany.

  Per tant, un consell important, reviseu sempre l’esborrany i, si detecteu un error, corregiu-lo! I, el més important, en cas de dubte, deixeu-ho en mans de professionals que us podran indicar la millor manera de procedir en el vostre cas.

  Per a aquells contribuents que no disposin d’esborrany, com seria principalment, el cas dels treballadors en règim d’autònoms, cal confeccionar la renda amb la màxima informació i documentació possible, per tal d’incloure totes les activitats que s’han desenvolupat al llarg de l’exercici que es declara.

  A continuació us fem un breu resum de què cal tenir en compte en aquesta Renda 2015, perquè ho pugueu tenir present, i que us pot permetre tributar menys o desgravar.

  Habitatge habitual: els contribuents que han adquirit el seu habitatge habitual (o en realitzessin algun pagament per a la seva construcció) abans de l’1 de gener del 2013, mantenen el dret a poder-se desgravar a la Renda del 2015 el què han pagat, deduint-se fins al 15% de les quantitats invertides, amb un límit d’inversió de 9.040 euros.

  Desgravació del lloguer: el passat any 2014 va ser el darrer any en que es podia aplicar la deducció estatal pels contractes de lloguers per l’habitatge habitual, signats durant el mateix any o anys anteriors. Per tant, en aquesta Renda 2015 només es podran desgravar aquells lloguers signats fins el 31/12/2014. Per aquells que puguin desgravar-se el lloguer, podran fer-ho fins al 10,05% de les quantitats pagades pel lloguer de l’habitatge habitual (sempre i quan, la seva base imposable no superi els 24.107,20 euros anuals).

  Per la part autonòmica de la Renda, es podran deduir fins al 10% de les quantitats pagades amb un màxim de 300 euros anuals, en cas que es compleixin els següents requisits: tenir 32 anys o menys el 31 de desembre de 2015 o haver estat a l’atur un mínim de 183 dies, o bé tenir un grau de discapacitat igual o superior al 65%, o bé ser viudu/vídua i tenir més de 65 anys (sempre i quan la base imposable total anual sigui inferior als 20.000€ i les quantitats satisfetes en concepte de lloguer suposin més del 10% dels rendiments nets del contribuent). En el cas de les famílies nombroses també es poden deduir un 10% fins un màxim de 600€.

  Plans de pensions: per aquest any s’ha reduït la quantitat límit que es pot aportar, passant dels 10.000 als 8.000 euros, i sempre que aquest import no sigui superior al 30% dels rendiments del treball i les activitats econòmiques.

  Per altra banda, també hi ha hagut novetats pel rescat del pla de pensions en forma de capital, doncs s’han eliminat les reduccions del 40% per a aquelles aportacions fetes abans del 31/12/2006. En aquest cas s’ha establert, però, un període transitori. Per tant, si teniu dubtes consulteu a un expert.

  Indemnitzacions per acomiadaments: el 2014 ja va entrar en vigor la fiscalitat de l’acomiadament, de manera que s’estableix que continuaran exemptes de tributació les indemnitzacions obligatòries determinades a l’Estatut dels Treballadors o en execució de sentències, però sempre amb un límit màxim de 180.000€.

  Exempció per reinversió: es manté l’exempció per reinversió en habitatge habitual en cas que aquesta es faci en els dos anys anteriors o posteriors a la compravenda de l’habitatge antic. La novetat és que els guanys obtinguts en aquesta compravenda, pels majors de 65 anys quedaran exempts de tributació sempre que aquests guanys es destinin a la creació d’una renda vitalícia assegurada en un termini de 6 mesos, i amb un límit de 240.000€.

  Millora de les deduccions per donatius: el contribuent es podrà desgravar el 50% dels primers 150 euros donats a ONGs, fundacions o entitats acollides a la llei 49/2002 i un 27,5% per a la resta de les aportacions. En cas que la quantitat aportada a l’entitat no hagi disminuït en els darrers anys, el 27,5% passa a convertir-se en un 32,5%.

  Família nombrosa: nova deducció de 1.200 euros per aquells contribuents que estiguin reconeguts com a família nombrosa. A banda també disposen d’ajudes en la desgravació de lloguer tal i com ja s’ha comentat.

  Per Natàlia Cugueró, de Get a partner

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat