REPORTATGE | La Col Brotonera, una nova varietat d'hortalissa millorada i de proximitat [per FlavorCook]
Etiquetes: FlavorCook | Temps de lectura: 5 minuts
FlavorCook | En el nostre dia a dia l’acte de cuinar és molt més que posar-se davant dels fogons. Saber triar què podem menjar durant cada temporada, conèixer els productors de proximitat, comprar en el comerç local, en els mercats municipals i/o setmanals, i d’aquesta manera completar la cistella per omplir el rebost amb tot allò que necessitem per gaudir d’un bon àpat.
connecTerrassa amb la col·laboració de FlavorCook, creem una familia culinaria on us descobrim i posem en valor el producte estrella de cada temporada, en tan sols 4 entregues. Així doncs, descobrim plegats… QUÈ mengem? / QUI produeix? / ON comprar? / COM cuinar?.
Monogràfic sobre la COL BROTONERA
QUÈ mengem?
El pas dels anys fa que algunes verdures i hortalisses donin pas a noves varietats millorades i més rendibles que abasteixen la demanda d’aquest tipus d’aliments a les nostres cuines. Justament és el que li va passar a la Col Brotonera (Brassica oleracea L.), una varietat cultivada històricament a Catalunya, més concretament a les comarques del Garraf i Vallès Occidental.
L’any 2012, la Fundació Miquel Agustí i la Fundació Terrassenca Sant Galderic varen impulsar un projecte de recuperació del cultiu de la Col Brotonera a través de la millora de les varietats conservades i posant en valor l’agricultura local.
L’alt contingut en àcid fòlic, les vitamines A i C, el potassi i la fibra són algunes de les seves propietats nutricionals.
La seva temporada va d’octubre a març, prèvia plantada durant el mes de juliol. En una primera fase, entre els mesos d’octubre i novembre, creixen els brotons. I amb l’inici d’any neixen unes inflorescències immadures anomenades espigalls que es poden collir fins ben entrat el mes de març. És en aquesta fase final quan destaca per la seva textura fràgil, suau i un sabor dolç i lleugerament amarg.
La col brotonera, anomenada també col de brot o col d’hivern, i els seus espigalls formen part de la cistella de Terrassa Gastronòmica, impulsada per Terrassa Turisme per fomentar el consum dels productes de temporada i propis de la comarca.
Si en voleu saber molt més d’aquesta preuada bràssica us recomanem la lectura ‘Estudis sobre varietats tradicionals catalanes: la col brotonera’ (2012) elaborat per Joan Casals Missio, director i investigador de la Fundació Miquel Agustí.
QUI produeix?
L’any 2012 la fundació St. Galderic i Miquel Agustí van començar el projecte de recuperació i promoció de la Col Brotonera (Brassica oleracea). Un tresor gastronòmic provinent d’una varietat antiga que ens permet recuperar la nostra cultura i el nostre patrimoni històric.
La recuperació d'aquestes varietats tradicionals s'ha tornat cada cop més important en l'agricultura sostenible i en benefici a la preservació de la biodiversitat agrícola. Aquesta recuperació, no sols ajuda a preservar la diversitat genètica, sinó que també pot tenir beneficis nutricionals.
ON comprar?
Al llarg d’aquest temps, diferents agricultors de la comarca s’han interessat en la seva recuperació. A dia d’avui, molts d’ells encara segueixen cultivant la preuada Col Brotonera en els seus diferents cicles, els brotons i els espigalls. En gran part disposen de parada en els mercats municipals. Preneu bona nota!
-
Agrícola Playà · Joan Playà · Terrassa
-
Bio Masia Ca n’Oliveró @masiacanolivero · Pere Botifoll · Castellbisbal (2)
-
Cal Masvalls · Rafel Amat · Ullastrell (2)
-
Can Bros · Lluís Franco · Sabadell
-
Els Campaners @elscampaners · Família Simó · Ullastrell (1)
-
Fruites Antonieta · Eugeni Guarch · Ullastrell (1)
-
Fruites i verdures Carolina @fruites_i_verdures_carolina · Marià Bigordà · Ullastrell (1)
-
Fruites Xavi / Can Rodó · Xavi Garcia · Ullastrell (2)
-
La Verdolaga · Xavi Rivero · Can Bogunyà / Terrassa
(1) amb botiga al Mercat del Triomf @mercatsantpere
(2) amb botiga al Mercat de la Independència @mercatindependenciaterrassa
Si en coneixeu algun més no dubteu en compartir-ho a través dels comentaris.
Foto: @elscampaners
COM cuinar?
Hi ha diferents maneres de cuinar els espigalls, per exemple els podem fer al vapor i saborejar-los amb un bon raig d’oli d’oliva. O bé, saltejats amb alls i avellanes torrades. Poden acompanyar a la perfecció un bon guisat de cigrons. O podem incorporar-los per fer croquetes, canelons de verdures, tempura, trinxat amb patata... De mil i una maneres, totes elles ben delicioses!
I una altra opció, és la recepta que us portem avui, una truita oberta amb espigalls saltejats amb ceba, cansalada i pinyons. Per llepar-se'n els dits!
No hi ha dubte que la truita si és oberta, és molt més vistosa. Per cuinar-la només ens calen uns bons ous ECO, un rajolí d’oli d’oliva, un pessic de sal, una paella i un tomba-truites (o un plat).
D’altra banda, hem netejat un parell de ramets d’espigalls tallant una mica la part inferior. En una olla amb aigua, bullim els espigalls sencers durant aproximadament uns 5 minuts, a partir que arrenqui el bull.
En una paella sofregim una mica de ceba tallada a ‘brunoise’ amb un raig d’oli d’oliva, on hi afegirem posteriorment la cansalada tallada a trossos ben petits. Quan la ceba i la cansalada ja estiguin quasi cuites, hi afegirem uns quants pinyons. I per últim, ja podrem incorporar els espigalls prèviament ben escorreguts. Salpebrem, integrem bé tots els ingredients, i ja ho tindrem llest. És el moment d’emplatar la truita i de posar-hi per damunt tots els ingredients saltejats.
I per seguir gaudint dels productes de proximitat, podem maridar aquesta proposta amb un bon vi blanc de varietat Picapoll ‘5 quarteres’. Una suggerent proposta del celler La Muntada ubicat al bell mig de la Vall d'Horta, dins del Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac.
També et pot interessar:
Afegeix un comentari