Sébastien Fabre (Sevan): «Com cuidem la dona embarassada»


  • Etiquetes: | Temps de lectura: 7 minuts

    dimecres, 7 juny, 2017 - 10:30

    ENTREVISTA | Què és el que ha de tenir en compte una dona embarassada? El fisioterapeuta Sébastien Fabre, de Sevan Centre Salut (Pl. del Progrés, 19) ens parla de tot el que tenen en compte a l'hora de tractar una dona embarassada.

    El tema de la dona embarassada engloba molts aspectes. Evidentment es troben cada cop més casos a rehabilitació, perquè hi ha nombrosos canvis pel que fa a la salut en general, sobretot en el primer trimestre. Parlem dels marejos, el malestar, els vòmits, i també dels problemes de digestió i les alteracions del son. Tot plegat es regula, en principi, a partir del segon trimestre.

    D’altra banda, l’embarassada experimenta molts canvis especialment durant el primer mes, quant al seu estat general, i s'ha de parar atenció a l’alimentació, ja que solen tenir problemes de digestió. També es produeixen alteracions del son i a partir del primer trimestre, en principi, es va regulant tot.

    "Nosaltres les comencem a tractar sobretot a partir del primer trimestre, que és quan hi ha més canvis físics de caràcter articular en general, i quan la pelvis es va ampliant per donar cabuda al fetus".

    També apareixen els problemes circulatoris, ja que hi ha un augment de pes de la dona i, evidentment, un increment de la pressió en el retorn venós i, en algun cas més específic, una retenció del líquid limfàtic. És important diferenciar bé aquests dos temes, perquè la circulació venosa i la circulació limfàtica són paral·leles, però es poden patir totes dues. Hi ha dones que pateixen més problemes vasculars i d'altres que pateixen més problemes limfàtics, i les conseqüències en l'embaràs de vegades poden ser varius, però no sempre és el cas. Evidentment, les cames inflades s'agreugen molt durant l’últim trimestre, perquè l’augment del pes està comprimint molt el retorn venós. A Sevan hi intervenen amb tractaments circulatoris o limfàtics, depenent del que es troben.

    "Què és el que podem aconsellar a part dels tractaments?" A les que tenen les cames inflades, inclinació de les cames sobretot en el moment de dormir. És important que els peus estiguin una mica més alts que el nivell del cor per poder tenir un retorn de líquids durant tota la nit. Una altra solució, sempre que es pugui, és aplicar molta aigua freda a l’últim moment de la dutxa, sobretot a les extremitats inferiors: cuixes, bessons  i turmells. També usar compreses fredes o inclús compreses fredes tipus coldpack, que són aquestes bosses de gelatina que podem posar als turmells o als genolls. I poca cosa més, perquè desaconsellem posar-se cremes amb additius que poden ser un factor de risc durant l’embaràs pel fet que traspassi a la circulació. En el cas de les cremes fredes amb eucaliptus en principi no hauria de passar res, però no les aconsellem.

    En canvi, "és molt favorable un massatge, efectuat sempre des del peu cap al genoll i cap a l'engonal, per afavorir el retorn venós". I també caminar, o fer petits moviments i alguns exercicis de turmells (flexió i extensió), que ajudaran  a accelerar aquest retorn venós i que les cames no vagin acumulant cada dia líquid.

    A les cames inflades pel tema de retenció de líquid fan drenatges, depenent del que detecten. Si el problema és més vascular o si és més limfàtic fan un tipus de drenatge o un altre. En funció de cada cas, el duen a terme un cop per setmana o cada 15 dies segons la gravetat.

    Evidentment, també hi ha el tema de les mitges, però "jo l’aconsello poc perquè és bastant molest, sobretot a l’estiu". Si és molt greu, aleshores s’ha de consultar el metge i veure quin tipus de mitges de compressió seria adequat utilitzar, que probablement serien semblants a les que es porten després de les operacions de varius.

    A part d’això, evidentment, hi ha el tema mecànic, perquè l’esquelet de l’embarassada va canviant. Com hem dit, es produeix una ampliació de la pelvis per acollir el fetus. Els ossos de la pelvis es van desplaçant cap enfora, hi ha un moviment del sacre i es troben amb moltes dones embarassades que tenen problemes de lumbars, inclosa la lumbociatàlgia, que seria un problema de ciàtica, per compressió del nervi, per desplaçament o moviment de les lumbars i del sacre. Com que no poden prendre cap medicació durant l’embaràs, ja que està bastant desaconsellat si no és un cas molt greu,  "venen a veure’ns per si les podem alleujar amb les nostres tècniques, tant de teràpies manuals com de termoteràpia, que consisteix en l’aplicació de calor". A Sevan no apliquen cap altra tècnica perquè, com en el cas dels fàrmacs, no és recomanable durant l‘embaràs  molestar el creixement i interferir en la zona abdominal. No apliquen ni electroestimulació ni ultrasonoteràpia, i tenen molta precaució pel que fa a les teràpies manuals. Intenten relaxar tots el músculs paravertebrals, lumbars, fins i tot els piramidals, que són els que hi ha sota els glutis, que també van contracturant-se cada vegada més perquè hi ha aquest canvi de la pelvis, i la veritat és que en principi són tractaments que alleugen bastant durant l‘embaràs. El que passa és que hi ha temes més complicats quan s’inflama el nervi, amb el condicionant afegit  de la no presa de medicació, i és per això que a vegades han de recórrer a la fisioteràpia.

    Evidentment cada cas és un món i hi ha dones que pateixen ciàtiques durant tot l’embaràs fins que pareixen.

    "Ensenyem alguns exercicis, com petits estiraments i posicions per calmar aquests dolors, i aconsellem també molt la posició fetal  a l'hora d’anar a dormir, amb el famós coixí entre les cames. Aconsellem el coixí de lactància, que és força còmode, el coixí amb forma de mitja lluna, que ajuda molt a agafar una posició més còmoda i més correcta també per a la pelvis per dormir".

    AIGUA

    També aconsellen beure molta aigua durant l’embaràs, que va molt bé per no perdre el to muscular i per bellugar les articulacions, sobretot d’esquena. "Aconsellem molt nedar d’esquena", que és la posició més adient per no carregar-la tant i per reforçar un miqueta tota la musculatura en general durant l’embaràs, però, evidentment, sense passar-se. La veritat és que les dones que ho poden fer i ho poden combinar amb el seu horari tant laboral com familiar ho agraeixen bastant. A més, hi ha estudis que demostren que l’aigua ajuda molt a la tranquil·litat de la criatura que està creixent, perquè hi ha una bona relació entre la pressió de l’aigua exterior i la pressió de l’aigua interior, que s’igualen.

    ESCALFOR

    "També podem aconsellar el tema de l’escalfor a casa". Millor amb una estoreta d’aigua calenta, més que elèctrica. Tots els tractaments que fan amb termoteràpia ajuden molt a la microrelaxació de les fibres que poden estar contracturades. Al final aquestes contractures són unes defenses del cos de cara al canvi que està patint  en la seva estructura i en l’esquelet. En algun cas les contractures són més importants, però amb els massatges, les teràpies manuals i una mica de precaució amb la posició, i procurant no aixecar pes, en principi les dones poden acabar tenint un embaràs bastant normal.

    Afegeix un comentari

    Vols formar part de la nostra comunitat?

    Clica aquí!

    Registra't a connecTerrassa!

    Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

    Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat