Terrassa presenta una línia de treball que posa al centre el concepte de masculinitat
Etiquetes: Ajuntament de Terrassa, homes | Temps de lectura: 4 minuts
divendres, 4 abril, 2025 - 17:30
Terrassa comptarà amb una nova línia de treball ("+Masculinitats Possibles") que aborda el concepte de masculinitat i fomenta una visió més àmplia del que significa ser home, allunyant-se dels estereotips tradicionals i hegemònics que limiten tant als homes com a les dones i dificulten la consecució de la igualtat de gènere. El projecte s’anirà desplegant durant l’actual mandat, amb la participació inicial dels serveis municipals de Polítiques de Gènere, LGTBIQ+, Ciutadania i Migracions, i Joventut amb la voluntat de que s’impliquin altres serveis durant els propers anys per contribuir, des de diferents àmbits, a la reflexió sobre les diverses formes de viure la masculinitat de manera més respectuosa i cuidadora, tant amb els propis homes com amb la resta de persones amb qui es relacionen.
Per la tinenta d’alcalde de l’àrea d’Acció Social, Participació i Qualitat Democràtica i regidora d’Infància i Joventut, Patrícia Reche, "era urgent que Terrassa se sumés a iniciatives que incorporessin els homes i les masculinitats en l’equació de la igualtat de gènere i fer-ho a través de polítiques municipals amb una perspectiva interseccional. El concepte de la masculinitat s’ha d’abordar de forma col·lectiva, transversal i des de tots els moments del cicle vital de les persones". Per a Lluïsa Melgares, regidora de Polítiques de Gènere, LGTBIQ+ i Ciutadania i Migracions, "el patriarcat és un sistema que pot comportar privilegis als homes, però que també els comporta conseqüències negatives. La masculinitat es pot transformar i des de l’Ajuntament de Terrassa estem decidits a dedicar-hi tots els esforços que calgui per assolir la igualtat real".
Per desenvolupar "+ Masculinitats Possibles", l’Ajuntament ha treballat amb Roy Galán, influenciador a xarxes, reconegut escriptor i articulista amb obres com "Haz que no parezca amor" o "Fuerte", i amb l’Alfredo Ramos, doctor en Ciències Polítiques per la Universitat Complutense de Madrid i Màster en Gestió Cultural per la Universitat Oberta de Catalunya – Universitat de Girona, i autor del llibre "Perforar las masculinidades". De la seva expertesa en l’àmbit de les masculinitats s’ha desenvolupat un marc teòric que vetlla per donar resposta a les necessitats de la societat i s’han definit les següents línies de treball per al projecte:
- La importància d’aprofundir en les masculinitats cuidadores, interdependents i vulnerables, per descentralitzar els valors de competitivitat i individualisme associats a la masculinitat hegemònica.
- Treballar el concepte de masculinitats en tots els eixos i etapes de la vida, des de la infància fins a la tercera edat, posant esforços per tal que es comprometin en la lluita per la igualtat de gènere i contra la violència masclista i LGTBIfòbica.
- Atendre els malestars, les pors i les inseguretats vinculades a la masculinitat, que sovint comporten conseqüències negatives cap als mateixos homes, cap a les dones, persones LGTBIQ+ i cap a la societat en general.
- La masculinitat com una qüestió col·lectiva i que es pot transformar i, per tant, la proposta de generar activitats mixtes.
Activitats pel 2025
Les activitats i accions al voltant de les línies de treball establertes comencen aquest mes d’abril i s’estendran durant tot el 2025. El 29 d’abril a les 18:30 h el teatre Principal acollirà l’acte de presentació a la ciutadania amb la conversa "+ intimitat i afectes possibles", que tractarà sobre la construcció de la intimitat i els afectes, conduïda pel sociòleg Miquel Missé, amb la participació de Roy Galán i Alfredo Ramos.
El 24 d’abril tindrà lloc la primera sessió d’un nou grup d’acompanyament a la criança amb perspectiva de gènere adreçat a famílies amb infants de 3 a 11 anys que, en paral·lel, oferirà un espai de joc i exploració dirigit a la canalla, amb trobades mensuals al Casal Cívic de Sant Pere, que s’allargaran fins al 27 de novembre.
Altres activitats que es concretaran durant aquest 2025 seran la formació interna al personal municipal, la programació d’obres de teatre, la formació per a professionals que treballen amb joves o la reedició del grup de paternitat corresponsable activa i conscient que des de fa 7 anys es fa en col·laboració amb Mútua de Terrassa.
Més informació: terrassa.cat/masculinitats
Afegeix un comentari