"Viure en plenitud amb Gestalt", per Iolanda Bertran [Institut Integratiu Vallès]


 • Etiquetes: opinió | Temps de lectura: 4 minuts

  dimarts, 9 maig, 2023 - 17:45

   

  [Opinió] Deia Fritz Perls que l'objectiu de la gestalt és “viure en plenitud”. Això significa prendre conciència de qui som, saber què és allò que necessitem i permetre'ns donar-nos-ho. La gestalt creu que per aconseguir aquesta vida en plenitud és necessari tenir en compte tres aspectes: el mental, l'emocional i el corporal.

  La plenitud mental es dóna quan estem enfocats en el present. Doncs no hi ha un altre moment on es poden prendre decisions. Creiem que vivim presents però la veritat és que la ment genera constantment pel.lícules imaginades que ens porten al passat o al futur, i ens generen pors, inseguretats, sofriment i preocupacions que patim.  

  En algun lloc vaig llegir que els orientals parlaven de la ment occidental com un cavall desbocat que corre sense parar, va per tot arreu, però no té una direcció clara i no arriba mai a un bon port. La gestalt conté una sèrie de tècniques que tenen per objectiu calmar aquesta ment desbocada i tornar-la al moment present, l'únic lloc on es pot viure i on es poden fer canvis significatius.  

  Per exemple, tanca els ulls i donat uns minuts de prestar atenció a la teva respiració. T'és fàcil o l'atenció se te'n va als pensaments? Només adona’t sense inquietar-te, i prova de mantenir l'atenció a la respiració tant de temps com puguis. Veuràs com la ment es va calmant. 

  La plenitud emocional suposa prendre consciència del que sentim i poder-ho expressar. Les emocions són molt importants com a éssers humans. Ens donen informació sobre el nostre estat. L'alegria ens informa del que ens agrada i de la direcció cap a la que volem anar. La ràbia ens diu el que no ens agrada i ens ajuda a posar límits. La por ens explica que hi ha un perill del que seria bo protegir-nos. La tristesa ens ajuda a acceptar les pèrdues de la vida i deixar-les marxar. I així totes. 

  És molt important doncs anar prenent consciència del que anem sentint. El problema és que des que naixem ens han dit que hi ha emocions que podem sentir i emocions que no. Això ens dificulta enormement saber de debò què volem i què no.  

  La segona dificultat és la seva expressió. De vegades sí sabem què sentim però se'ns ha restringit la seva expressió. Quantes vegades se'ls diu als nens “no ploris” o “no t'enfadis”. Creixem amb la por de ser rebutjats per mostrar el que ens passa.  

  La gestalt ens ensenya a sentir i expressar les emocions per a que tot el que passi dins nostre surti a la llum i puguem prendre millors decisions. Per exemple, prova de tancar els ulls uns minuts i adona’t si ets concient de les quatre emocions bàsiques. Sents l'alegria? La ràbia? Sents por? Tristesa? Mira quines et són fàcils de sentir i quines difícils. Dóna un espai a cadascuna d'elles.

  La plenitud corporal passa per la regulació organísmica, que significa sentir les sensacions del cos i permetre el moviment espontani. En general el ser humà occidental viu desconnectat del cos. És només un cap parlant. Si no escolto el cos no sabré quines sensacions hi ha. No sabré si estic cansat, tens, si tinc son o gana, i no podré donar-li allò que necessita.

  La gestalt té un munt de tècniques corporals que permeten escoltar-lo i alliberar el moviment amb més llibertat. Per exemple, prova durant uns minuts de deixar que el cos es mogui com vulgui, sense cap restricció ni direcció. Sigues simplement testimoni dels moviments que fa.

  La gestalt ens aporta una major autenticitat, llibertat i salut que fa que la vida tingui sentit i valgui la pena. Millora les relacions humanes i ens porta a la realització personal. Recursos fonamentals per viure en plenitud.

   

  Iolanda Bertran 

  Psicòloga - Terapeuta Gestalt - Consteladora Familiar

  Institut Integratiu Vallès

   

  Imatge portada de Freepik

   

   

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat