Centre de Documentació i Museu Tèxtil
Carrer de Salmerón, 25 - 08222 - Terrassa - Barcelona
937315202

Presentació: 

El CDMT és un espai per a la recerca, la conservació, la difusió i la inspiració a més d’una plataforma pedagògica i divulgativa que vol arribar a tot tipus de públics. Conserven més de 130.000 objectes diversos i procedents de vàries col·leccions que expliquen la història tèxtil d’arreu del món, des del segle I fins a l’actualitat.

Són un Consorci integrat per la Diputació de Barcelona i l’Ajuntament de Terrassa. Afegit a les aportacions públiques es financen amb l’explotació de serveis que ofereixen i amb col.laboracions privades eventuals.

Informació productes o serveis: 

Quins SERVEIS TÈCNICS ofereix?

RESTAURACIÓ

Tractaments de restauració de peces tèxtils de tipologia diversa. Servei obert a altres museus, entitats i particulars que inclou tractaments preventius, desinsectació amb gas inert, processos de restauració.

SUPORTS D’EXHIBICIÓ i BODYTECA

Estudis per a l’exhibició de peces soltes, conjunts i col·leccions. Disseny i producció de maniquins i suports personalitzats per a cada objecte i sota estrictes criteris de conservació.

El CDMT compta amb seixanta cossos model per a la reproducció de maniquins històrics, datats entre 1650 i 2000. Aquesta col·lecció de matrius permet recrear fidelment la forma d’un cos estàndard pertanyent a una època històrica concreta.

La Bodyteca -fruit d’un conveni de col·laboració amb la investigadora Carmen Lucini- facilita la reproducció de suports per a peces patrimonials i permet resoldre de manera àgil possibles encàrrecs d’altres museus o institucions.

CONSERVACIÓ

Assessorament global i sobre problemàtiques concretes que afecten la conservació dels objectes tèxtils: realització d’informes, plans de conservació preventiva, estudis i projectes d’emmagatzematge.

DOCUMENTACIÓ

Assessorament puntual i estudis d’investigació sobre aspectes històrics i tècnics vinculats als teixits, la indumentària i els complements: valoracions, inventaris, informes, anàlisis tècniques, fotografia.

FORMACIÓ ESPECIALITZADA

Cursos monogràfics i a mida, jornades tècniques i sessions dirigides a professionals del patrimoni o persones vinculades al món del disseny i la producció tèxtil, així com a investigadors i/o estudiants (convenis de pràctiques).

Com es DIFON el patrimoni tèxtil?

UN BANC D’IDEES: IMATEX

Amb aquesta base de dades posen a l’abast del públic més de 30.000 documents tèxtils de totes les èpoques i cultures: teixits, dissenys originals, mostraris, indumentària, complements i parament litúrgic i de la llar. Cada document consta d’una o més imatges amb informació sobre matèria, tècnica, cronologia i decoració, entre d’altres.

Imatex és un suport als professionals del disseny i de la producció tèxtil i de moda, un recurs per a la inspiració i la creació així com una eina de consulta per a investigadors i persones interessades en el patrimoni tèxtil.

UNA BIBLIOTECA ESPECIALITZADA

La biblioteca del CDMT està especialitzada en els diversos aspectes del tèxtil i la moda i en la conservació i restauració del patrimoni relacionat amb aquest sector. La seva funció és la d’apropar la cultura tèxtil al públic i donar resposta a les necessitats d’informació tant del propi personal del centre com dels usuaris externs.

L’accés a la biblioteca és lliure i gratuït (cal demanar cita prèvia).

LES EXPOSICIONS

Les exposicions són un eix de la seva tasca difusora; la temporalitat permet anar traient a la llum diferents parts del patrimoni vastíssim que conserven, alhora que anar-lo estudiant, restaurant i publicant.

La majoria d’exposicions són de producció pròpia o en co-producció amb altres museus però eventualment dónen cabuda a exposicions d’interès procedents de l’exterior.

L’Espai Zero és una sala recentment adaptada per a mostrar l’obra d’artistes tèxtils contemporanis i altres iniciatives sorgides de col·lectius locals.

ELS PÚBLICS – SERVEI DIDÀCTIC

Difonen el patrimoni tèxtil entre públics molt diversos a partir de la idea de producte tèxtil com a creació i també com a objecte d’ús.

L’Aula Didàctica proposa tallers i recursos per a públic escolar i s’adapta al currículum de tots els nivells educatius. En to més lúdic programen activitats de descoberta del patrimoni tèxtil pensades per a infants, famílies i adults.

En els darrers temps treballen en xarxa amb entitats o altres museus per donar forma a projectes i cicles de llarga durada amb temàtiques i metodologies actuals (moda sostenible, art tèxtil, activitats intergeneracionals) que permeten fidelitzar públics i incorporar-ne de nous.


Continguts de Centre de Documentació i Museu Tèxtil

Vols formar part de la nostra comunitat?

Clica aquí!

Registra't a connecTerrassa!

Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat