Gemma Soler: "L'objectiu de l'Ecotour és informar d'una possibilitat real de consum, no convencional, basada en la salut, el benestar, l'economia justa i la dinamització del comerç local"
Etiquetes: ECOTOUR, comerç alternatiu, Terrassa | Temps de lectura: 9 minuts
ENTREVISTA | El proper 24 d'octubre se celebra la 6ª edició de l'Ecotour, una ruta pel centre de Terrassa que té l'objectiu de donar a conèixer als participants diversos comerços terrassencs implicats en el comerç ecològic, biològic, artesanal, de proximitat i en el comerç just. Es tracta d'una iniciativa innovadora i molt interessant, i hem parlat amb la seva impulsora, Gemma Soler Raspall, per fer-nos una idea més clara de què és i què ofereix aquesta ruta "alternativa" per la nostra ciutat.
David Gràcia. - Quan va néixer, Ecotour partia de la base de donar a conèixer productes o serveis que promoguessin el benestar de les persones a través del coaching, la massoteràpia i la nutrició. Però, amb el temps, això ha evolucionat i ara l'Ecotour implica també conceptes vinculats amb l’economia, el sistema productiu o el poder del consumidor. Com ha estat aquesta evolució?
Gemma Soler. - Doncs ha evolucionat de forma natural: els assistents tenien interès i feien preguntes sobre economia i màrqueting. Com que jo també sóc professora de polítiques de màrqueting i formo part de l'Associació d'Economia per al Bé Comú podia explicar-los una visió alternativa al model econòmic i de consum actual, i això els semblava molt interessant. Així, a poc a poc, es va anar transformant i, a més d'informar de productes que afavoreixen el nostre benestar i la nostra salut, també conscienciava sobre el poder i la responsabilitat del consumidor i explicava com afecten els nostres hàbits de consum a l'economia, la societat i el mediambient .
D.G. - Ja que l'Ecotour és una ruta, explica'ns l'itinerari d'aquesta edició: els seus temps, les seves parades... els seus objectius...
G.S. - La ruta encara no està del tot definida. Mirem que cada edició sigui una mica diferent per tal que els que ja van participar en una edició passada puguin repetir. Sí que et puc dir que la durada és de dues hores i mitja. Començarem a les onze del matí i acabarem a dos quarts de dues. El punt de sortida serà la plaça del Progrès, i cal inscripció prèvia a salut360graus@gmail.com. El preu de l'Ecotour és de 15 euros i inclou degustació i mostres de productes dels comerços que visitem.
D.G. - Quants comerços són aquest any? L'any passat en van ser set...
G. S. - I així serà també aquest any: malauradament, no en podem fer més; amb set establiments ja ocupem tot el temps que dura l'Ecotour. Estem uns 15 minuts a cada comerç. Així que probablement continuarem igual, amb un màxim de 8. Tant de bo els poguéssim fer tots en un sol tour!! Seria magnífic, però necessitaríem tot un dia. Quan vam fer la primera edició l'any 2013 no hi havia tants comerços que oferissim productes alternatius de consum, però ara, afortunadament, n'hi ha molts més, i es podria dir que Terrassa ofereix més possibilitats interessants de consum alternatiu que molts barris de Barcelona.
D.G. - Parla'ns de la filosofia de l'Ecotour. És una iniciativa que es materialitza en una ruta per diversos comerços de la ciutat, però al darrera també hi ha un objectiu, que és el de conscienciar, divulgar, mostrar i debatre sobre un tipus de comerç diferent a l'habitual... És així?
G.S. - Efectivament, així és! L'objectiu de l'Ecotour és informar d'una possibilitat real de consum, diferent a la convencional, basada en la salut, el benestar, l'economia justa i la dinamització del comerç local. Sovint comprem als grans centres comercials o als supermercats perquè ens resulta més pràctic i pensem que és més econòmic i no ens aturem a pensar en la qualitat dels productes que adquirim ni en les conseqüències que la nostra compra té sobre el teixit econòmic local o a nivell global. Si volem una Terrassa activa i dinàmica hem d'invertir en el nostre comerç local. Ens queixem que Terrassa és una ciutat domitori amb poca oferta lúdica i comercial, i és el peix que es mossega la cua: si els ciutadans no ens quedem a la ciutat a consumir, a poc a poc és la ciutat la que es va consumint i apagant. Sóc la dinamitzadora comercial de Badia del Vallès, i aquesta és la gran lluita allà. Seria una llàstima que al final, només hi quedés una oferta de subsistència a la ciutat i que ens veiessim obligats a anar als grans centres comercials a comprar roba, calçat, etc... Però si és un goig passejar pels carrers de la ciutat i veure-hi vida...!
D.G. - L'Ecotour arriba enguany a la seva VI edició. Creus que es podria dir que és un esdeveniment que ja s'ha consolidat, o penses que encara és un desconegut per a molts?
G.S. - Sí: puc dir que està consolidat perquè cada vegada més la gent ens el demana. Però no puc dir que sigui conegut pels terrassencs perquè a cada edició tenim només unes 15 persones inscrites. És curiós que fins i tot, s'hi interessin persones de fora de la ciutat i siguem capaços d'atraure ciutadans de Barcelona, Sabadell, Viladecavalls o fins i tot de Ginebra!
D.G. - Aleshores, és una oportunitat perquè els nostres veïns i visitants coneguin el comerç "alternatiu" de Terrassa i descobreixin la ciutat d'una forma diferent?
G.S. - I tant! Poden venir habitants d'altres ciutats, ja sigui per passejar-hi tot aprofitant per fer les seves compres alternatives (som prou potents i atraients) com, senzillament, per aprendre i informar-se sobre temes com ara els etiquetatges, les diferències entre ECO i BIO, els pros i contres de la cosmètica natural envers la convencional, què és el comerç just i com funciona, i un llarg ventall de temes que sorgeixen al llarg de l'Ecotouri que els assistents podran després reproduir a les seves ciutats i comerços habituals. Els nens majors de 12 anys també poden venir: acostumen a ser ells qui fan les millors preguntes!
D.G. - S360, la teva empresa, és l'organitzadora de l'esdeveniment. La defineixes amb els conceptes "health coaching" (coaching per a la salut) i "eco-living" (vida amb consciència ecològica). Explica'ns l'abast d'aquests conceptes -que d'altra banda, com has dit, es troben en l'esperit de l'Ecotour-.
G.S. - Cal dir que els conceptes van lligats a la meva filosofia personal i al meu propi estil de vida relacionat amb un seguit d'hàbits saludables. Cada vegada més, les persones ens estem adonant que, per una banda, l'entorn influèix molt sobre les persones (l'aire que respirem, allò que mengem, la bellesa del paisatge...); però, per altra banda, el nostre propi JO també ens condiciona a gaudir d'una salut i benestar, estar en equilibri amb nosaltres mateixos. Per tant, amb SALUT 360º, el que pretenc és fer una anàlisi de tots els factors d'influència en una persona per gaudir de salut i benestar, a guanyar-ne més o a perdre'n, i amb les eines que tinc (coaching a nivell mental i emocional; nutrició o bioenergia a nivell físic i energètic) miro de desenvolupar amb el client un estil de vida saludable basat en uns habits físics, mentals i emocionals apropiats que aportin equilibri a la seva vida.
D.G. - Ja que parlem d'aquests valors, ¿creus que la gent està cada vegada més interessada per aquest tipus de comerç? Falta conscienciació? Penses que a la nostra ciutat hi ha una manca d'aquest tipus d'establiment, o per contra, creus que això està canviant i que a Terrassa en tenim un bon ventall?
G.S. - Sí: sense cap mena de dubte, cada vegada hi ha més consciència. La gent n'està farta, té ganes de saber. Cada vegada més, i gràcies a internet, el consumidor està molt informat i no se li pot "prendre el pèl". Valora aquell comerç i comerciant que no només ven un producte o ofereix un servei, sinó que sap explicar-li com es fabrica, amb quins paràmetres mediambientals, quin és el seu procès productiu....vaja, que sap explicar-li tota la cadena de distribució, tot el procès de fabricació i el cicle de vida del producte... Són experts en màrqueting!! Per tant, el seu punt fort és el d'informar al consumidor i el de conscienciar-lo d'hàbits de consum alternatius que afavoreixin la seva salut i benestar. El client ho valora molt: cada vegada més. És el que marca la diferència entre comprar al petit comerç o en un gran centre comercial despersonalitzat i globalitzat. És precisament el què he valorat dels comerços que formen part de l'Ecotour: al darrera hi ha comerciants implicats i molt informats que et poden assessorar i et donen confiança.
D.G. - Què li diries a algun emprenedor terrassenc que estigui interessat en obrir un establiment de les característiques pròpies dels comerços participants a l'Ecotour i que encara tingui dubtes?
G.S. - Quan vaig ser assessora d'empreses i emprenedors a CECOT ja els dèiem que sobretot es centressin en el seu valor diferencial, en la seva essència, en la seva ànima, ja que era la manera d'arribar al client. Al llarg d'aquesta entrevista ja he anat explicant la importància que té que el comerciant sigui el primer implicat i conscienciat en aquest estil de vida i en sigui un membre actiu altament informat, esdevenint un referent d'opinió i assessor del client. El client conscienciat en el seu consum vol confiança!
D.G. - Enguany, l'Ecotour prepara alguna novetat destacable? I en el futur, teniu pensat algun canvi, fins i tot potser ampliar el nombre d'edicions?
G.S. - El que et puc dir és que hi haurà més edicions, ja que si organitzo aquests tours no és tant pel benefici econòmic que em suposa sinó per la meva pròpia convicció, que és fonamental informar el consumidor sobre les alternatives reals que existeixen, els seus pros i els seus contres, i que lliurement puguin decidir què els convé més. Hi ha un abans i un després de l'Ecotour: això és el que em diuen els assistents amb sorpresa quan finalitzen el recorregut. Mentre això passi, és evident que cal seguir informant la població de la responsabilitat que implica consumir!
Afegeix un comentari