"Avui entra en vigor la reforma del Codi Penal. Com ens afecta?", per Susanna Vilaseca [Ètic Advocats]


  • Etiquetes: Ètic Advocats, temes jurídics | Temps de lectura: 3 minuts

    dimecres, 1 juliol, 2015 - 19:45

    OPINIÓ | Avui 1 de juliol de 2015, entra en vigor la Reforma del Codi Penal. A mode de resum es destaquen les següents novetats:

    • Modificació de la Llei d’Enjudiciament Criminal per adequar-la a l’enjudiciament de nous delictes lleus (que substitueixen a algunes faltes).

    • Desaparició de les faltes per convertir-se en delictes lleus o sancions administratives.

    • S’eleva a 16 anys l’edat mínima de consentiment sexual.

    • S’inclou la pena de Presó Permanent Revisable.

    • S’introdueixen importants novetats pel que fa a la Llibertat condicional.

    • S’amplia l’àmbit de la mesura de llibertat vigilada.

    • Hi ha noves tipologies delictives i un enduriment de les penes en relació amb delictes ja existents.

    • Modificació que afecta als delictes de terrorisme.

    Entre aquestes novetats esmentades hi trobem la DESPENALITZACIÓ DE LES FALTES, això no significa que deixin d’existir, ja que n’hi ha que deixen de ser tipificades penalment (passen a ser sancionades administrativament), però n’hi ha que es converteixen en “delictes lleus”.

    Cal tenir en compte que 2/3 parts de les faltes ja contingudes al Codi Penal vigent fins a dia d’avui s’eleven a delicte, i 1/3 es despenalitzen.

    Pel que fa als “Delictes Lleus”, cal tenir present que la prescripció d’aquests es produeix a l’any i no als 6 mesos com les faltes.

    En principi, la repercussió, és que no computaran a efectes de reincidència (antecedents penals), però sí en cas de revocar-se la suspensió de la pena per condemna de delicte comès en període de suspensió, com també succeirà el mateix pel que fa a la llibertat condicional.

    Per tant, ens hem de treure del cap que els delictes lleus son com les faltes, ja que tenen repercussions i aspectes molt diferenciats.

    Entre conductes despenalitzades com a faltes trobem els accidents de trànsit, canvi que comportarà que aquests casos no tinguin cabuda per la via penal, havent d’acudir a la via civil com a única opció.

    Aquest canvi comporta molts més costos que com s’estava duent a terme fins ara, ja que en primer lloc ja no podrem comptar amb el Metge Forense adscrit al Jutjat, sinó que necessàriament haurem de contractar-ne un de particular (per tal que elabori informe de lesions) i, així mateix, caldrà tenir presents certs aspectes tals com que en el procediment civil existeix la “condemna en costes”, la necessitat de tenir procurador...

    Comencem doncs un gran canvi, que caldrà observar molt bé en el dia a dia sobre cadascun d’aquests aspectes modificats per tal de poder-ne valorar la repercussió cas per cas.

    Així mateix, cal tenir present que en dret penal existeix el principi d’irretroactivitat de les normes amb excepció a l’aplicació de la norma més favorable per al reu, el que significa que en el supòsit de fets comesos amb anterioritat a l’entrada en vigor de la reforma del codi penal i no jutjats, en cas que fos més favorable la nova Llei, la podríem aplicar.

    Així mateix, els fets comesos a partir de l’1 de juliol de 2015, se’ls aplicarà la Llei 1/2015 de 30 de març (Reforma del Codi Penal).

    --

    Susanna Vilaseca, advocada del bufet Ètic Advocats.

    Afegeix un comentari

    Vols formar part de la nostra comunitat?

    Clica aquí!

    Registra't a connecTerrassa!

    Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

    Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat