L'escola en temps de virus, per Núria Cañameras [Paraules Centre de Psicologia]


 • Etiquetes: opinió, psicologia | Temps de lectura: 2 minuts

  dimecres, 20 maig, 2020 - 12:00

  OPINIÓ | Aquesta setmana comença el període de preinscripcions escolars per al curs 2020-2021. Dins de la incertesa global, sembla que en comptagotes anem sabent dades: els grups d’infantil i primària hauran de ser de 13 alumnes com a màxim i els de secundària de 15. A més, s’haurà de mantenir la distància física de seguretat, rentar les mans ben sovint, i comprovar la temperatura dels nois i noies a l’entrada de l’escola.

  Les implicacions d’aquestes mesures són immenses, i els malabarismes que hauran de fer les famílies i els centres educatius per poder complir amb totes elles són ara mateix inimaginables. Ara bé, segurament la perspectiva de les nenes i els nens els fa veure aquesta realitat, que als adults se’ns fa tan feixuga, de manera molt diferent.

  D’entrada, treballaran en grups reduïts. Això significa una atenció més personalitzada, un contacte més proper amb la mestra i la resta de l’alumnat, més velocitat en l’aprenentatge i més possibilitat de treballar de manera creativa. Des d’aquest punt de vista, tot són avantatges.

  A més, gràcies al virus, estan aprenent la lliçó més valuosa que els pot donar la vida: la majoria de coses que ens passen són incontrolables i ens hi hem d’adaptar. La vida flueix al nostre voltant i l’actitud que adoptem davant dels esdeveniments és el que ens portarà cap a la plenitud i l’alegria o cap a la buidor i la insatisfacció.

  I finalment, aprendran que, davant del que sí que està en les nostres mans, cal prendre decisions reflexionades, sàvies i avaluant-ne bé les conseqüències. En el moment crític en què ens trobem, des dels governants fins a les famílies estem prenent decisions que comprometran el futur de les nostres filles i dels nostres fills, i ells, mentrestant, ens estan observant, aprenent a través del nostre exemple, i d’aquí a uns anys ens jutjaran per com hem gestionat aquesta crisi. Per tant, ens toca ser prou responsables per garantir-los que, com a mínim, ho hem fet tan bé com hem pogut.
   
  --
   
  Per Núria Cañameras (psicòloga). Orientació psicològica a adults i adolescents

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat