M. Remei Moix (podòloga de Sevan): “Si vols tenir cura dels teus peus el primer que cal aplicar és la higiene”
Etiquetes: | Temps de lectura: 5 minuts
Entre les especialitats que trobem al centre multidisciplinar Sevan (Pl. del Progrés, 19), a banda de la fisioteràpia, que n'és l'eix central, hi ha la psicologia i la podologia. El mes passat entrevistàvem a Otto Weingartner, psicòleg del centre. I, avui ho fem amb Maria Remei Moix Berrozpe, diplomada en podologia per la Universitat de Barcelona (UB) i especialista en el tema a Sevan Centre Salut.
connecTerrassa.- Remei, situa'ns, quan temps portes a la professió? I, a Sevan Centre Salut? Quins serveis hi ofereixes i quan t'hi podem trobar?
Maria Remei Moix Berrozpe.- Porto 40 anys treallant de podòleg. Des del setembre de 1976. A Sevan treballem plegats des del novembre del 2015. Els serveis que cobreix la podología. Quiropodies o higiene dels peus (durícies i ulls de poll), ungles encarnades, peu diabètic, berrugues, silicones, plantilles, cirurgia de l'ungla...
cT.- Quina és la teva especialitat?
RMB.- La meva especialitat és la Podologia. A la meva època era una especialitat d'infermeria. Jo vaig estudiar infermeria a l’escola Epione de Sabadell i, després, Podologia a l’Hospital Clínic de Barcelona. A la càtedra del Profesor Arandes. Actualment, és una carrera independent com la fisioteràpia.
cT.- Sevan es defineix com a centre de salut multidisciplinar, ja que, partint de la fisioteràpia, ha anat ampliant serveis amb la psicologia i la podologia per a poder cobrir diverses patologies que tenen relació entre elles. Com s'interrelacionen la fisioteràpia amb la podologia? Trobeu pacients que vénen per una disciplina mèdica i els deriveu a l'altra? En quins casos?
RMB.- Totes les dolències del cos humà están relacionades, per tant, un mal recolzament dels peus et pot provocar mal de cap, de cervicals, dorsals, lumbars, mal de genolls i no cal dir formació de galindons (juanetes) que gairabé sempre són per culpa d’uns peus valgos. Que, al forçar una marxa en pronació, la primera articulació metatarso falàngica pateix una hipermobilitat molt important que és la causa d’aguesta angulació en valgo del dit.
La fisioteràpia contempla tots els problemas articulars i musculars de l’aparell locomotor i molts dels problemes poden venir d’una posició anòmala, degut a una dismetria o un mal recolzament.
Si ens trobem amb un problema que és competencia d’un traumatòleg o un dermatòleg, naturalment els derivem.
cT.- Quan pensem en el podòleg, sovint el primer que ens ve al cap són les plantilles. Però, no totes les solucions passen per aquí. És així? Explica'ns quins són els casos més comuns que et trobes, quins síntomes tenen els pacients quan decideixen acudir al podòleg, quins tractaments apliques...
RMB.- Normalment el primer problema que tenen les persones són les durícies i els ulls de poll o les ungles encarnades. Que sempre és per un mal recolzament o unes sabates estretes o de mala qualitat. Després de fer una bona higiene podològica es poden recomanar les plantilles per evitar que els problemes es vagin repetint.
cT.- Sovint el dolor que detecten els pacients no el noten als peus, sinó en altres parts del cos, tot i que pugui ser una conseqüència que provingui dels peus. Quins síntomes recomanaries consultar amb un podòleg? Quan hem de posar l'alerta? En quins casos recomanaries fer una visita al podòleg quan es tenen dolències que no es noten als peus?
RMB.- Un mal d’esquena o de genolls és un motiu d’alarma, encara que normalment amb aquestes dolències també els peus no estan lliures de problemes.
cT.- Què li recomanaries a algú que vol tenir cura dels seus peus? Què hem de fer per a tenir uns peus sans? Què cal tenir en compte? En què ens hem de fixar?
RMB.- Higiene! El primer i més important. Mitjons que no comprimeixin la cama. Sabates adequades, pell natural, puntes amples, pala alta, taló d’uns 3 o 4 mm i amples, contrefort dur, soles flexibles i de gomes nobles, i millor lligades. I, al menys una vegada a l’any, anar al podòleg.
Els que pateixen diabetis han d’apurar molt més aquestes mesures, ja que la higiene ha de ser molt curosa i cal examinar els peus i els espais interdigitals diàriament per evitar que una petita lesió es compliqui.
cT.- La gent va al podòleg amb prou freqüència? Trobes que massa sovint s'arriba tard, es deixa passar massa temps?
RMB.- El peu és el gran oblidat de la sanitat. De moment l’especialitat de podologia no està contemplada a la sanitat pública. Això fa que si tens poc recursos no vagis al podòleg.
Hi ha persones que venen una vegada a l’any per tallar-se les ungles, ja que ells no poden. No cal dir l’aspecte que ens trobem.
cT.- Quines qualitats creus que ha de tenir un bon podòleg?
RMB.- Les qualitats d’un podòleg han de ser com les d’un altre profesional de qualsevol branca. Interés per les persones i entregar-te totalment a la feina.
cT.- I, ja per acabar, centrem-nos per un moment en els més petits de casa. Quines són les principals consultes que et trobes respecte als nens? I, a quines edats afecten?
RMB.- Ens podem trobar amb nadons amb ungles encarnades. Quan comencen a caminar ja veiem uns peus valgos. I a partir 7 o 8 anys podem trobar problemes de creixement que es presenta amb mal als talons.
Reviews
Voldríem visita
Afegeix un comentari