"Reclamació de clàusules sòl: tot el què cal saber", per Ester Hervàs [Àbac Assessors]


 • Etiquetes: temes jurídics | Temps de lectura: 5 minuts

  CLÀUSULES SOL I ALTRES CLÀUSULES NUL·LES

  Arrel de la recent (i molt esperada) sentencia del Tribunal de Justícia de la Unió Europea publicada el dia 21 de desembre de 2016 i amb molt ressò a la premsa, i a les nombroses consultes rebudes durant els darrers dies, publiquem aquest breu article. I, recomanem a tots aquells que vulguin saber si poden reclamar o no, que contactin amb nosaltres per una visita informativa TOTALMENT GRATUÏTA.

  Que és una clàusula sòl?

  Una clàusula sòl, també anomenada terra o túnel, és un pacte inclòs als préstecs hipotecaris que implica que l’entitat bancaria sempre es garanteix cobrar un mínim d’interessos, independentment de que aquests, estiguin per sota. Quan l’Euribor va començar a baixar per sota del sòl, les seves hipoteques es van quedar paralitzades en el sòl (normalment del 3% o 3,5%) sense baixar ni adequar-se a les fluctuacions del Euribor, o d’altres índexs de referència.

  Exemple: Hipoteca amb un sòl del 3% o 3,5%. En una hipoteca amb un interès d’Euribor + 0,25 en l’actualitat, considerant que l’Euribor està en -0,074%, si apliquem el diferencial de 0,25%, el tipus d’interès hauria de ser de 0,17% però com que s’aplica la clàusula sòl, s’aplica un 3% o un 3,5% La diferència en una hipoteca de 180.000 € i 20 anys pendents de pagar, la diferència en la quota mensual és de 235 € menys a pagar.

  A Espanya es va declarar la seva nul·litat amb una sentència del Tribunal Suprem de data 9 de maig de 2013, i les entitats van quedar obligades a treure la clàusula i a retornar els imports cobrats per aquesta clàusula, des d'aquesta data (2013) fins la de la reclamació. Amb la darrera sentència, la novetat és que les entitats quedaran obligades a retornar TOTES les quantitats cobrades per aquesta clàusula, des del primer moment en que es van començar a cobrar i no limitades al 2013 en endavant.

  La majoria de les clàusules sòl es van començar a aplicar a partir de 2009.

  Com puc saber si la meva hipoteca té clàusula sòl?

  Si vostè està pagant el mateix import d’hipoteca des de fa temps, sense que baixi l’import a pagar quan es fa la revisió semestral o anual, molt possiblement està afectat per una clàusula sòl.

  Hi ha altres clàusules que són nul·les?

  Si. Al llarg dels anys s’han anat dictant sentències que declaren nul·les altres clàusules de les hipoteques, com per exemple el índex IRPH Caixes present a moltes hipoteques fetes per les Caixes (antigues Caixa Terrassa, Caixa Sabadell, etc.), determinats càlculs dels interessos de demora, de venciment anticipat... De fet, la casuística és molt variada, i en ocasions ens pot semblar que estem davant l’aplicació d’una clàusula sòl, i potser ens han canviat un índex per un altre.

  Què puc aconseguir reclamant?

  Cal entendre que les entitats financeres, no s’espera que retornin, per iniciativa pròpia, cap d’aquests imports ara declarats nuls. Amb la reclamació s’aconsegueix: un estalvi mensual molt important. Sense la clàusula sol, la quota mensual de la hipoteca baixarà entre 200 € i 400 € mensuals de mitjana. La recuperació dels diners pagats de més al llarg dels anys.

  Per què els bancs no tornaran de "mutu propi" cap quantitat? 

  Perquè els Bancs saben perfectament que NO tots els afectats presentaran demanda contra ells, ..., hi ha la creeça que anar a l'advocat és car, o que un advocat "normal" no pot guanyar mai a un banc. Ahh, i per suposat, el govern no farà, ni pot fer res al respecte.

  La veritat és tot el contrari, ja que normalment els jutges donen la raó al client i no al banc, i a més es guanya en costes al banc, i això fa que la demanda, al final del procés, surti gratuïta pel client. 

  Quants diners puc reclamar?

  Segons la darrera sentència publicada, es poden reclamar TOTS els diners pagats de més amb l’aplicació de les clàusules sòl. Els imports varien en funció de varis condicionants: tant del índex de referència, del % de sòl de la hipoteca i de la data en que es va començar a aplicar.

  Quina possibilitat d’èxit tinc?

  La possibilitat d’èxit és molt gran. Cada vegada hi ha més sentències que donen la raó als particulars i amb la sentència del 21 de desembre de 2016 del Tribunal de la Unió Europea, encara es reafirma més el dret a reclamar.

  Com puc reclamar?

  Contacteu amb nosaltres per un assessorament personalitzat, posem a la seva disposició la nostra àmplia experiència en reclamacions, i li oferim:

  • Primera visita d’assessorament gratuïta.
  • Revisió de les clàusules de la seva hipoteca.
  • Càlcul dels imports i els conceptes a reclamar.
  • Gestió del tràmit de reclamació tant extrajudicial com judicial.

  En primer lloc, s’ha de gestionar la reclamació davant del departament d’atenció al client de la entitat financera, i si no s’obté una resposta satisfactòria, és llavors, quan s’ha de presentar la corresponent reclamació judicial.

  AUTORA: Ester Hervàs

  PROMOCIÓ: 10% de descompte en reclamacions de clàusules sòl [Àbac Assessors]

  Afegeix un comentari

  Vols formar part de la nostra comunitat?

  Clica aquí!

  Registra't a connecTerrassa!

  Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

  Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat