FAQs | Tot el que necessites saber sobre el DIVORCI [per Munill-Tudó Abogados]


  • Etiquetes: faqs, advocats, temes jurídics | Temps de lectura: 5 minuts

    dimarts, 14 gener, 2025 - 11:00

     

    Munill-Tudó Abogados (Passeig de les Lletres, 13, 6è 4a - Terrassa) va néixer fa més de cinc anys a Terrassa, al servei dels particulars i amb una gran especialització en dret familiar i dret penal. L’empatia caracteritza la seva forma de treballar en temes, sovint, delicats. I posen molt d’èmfasi en la protecció de les relacions familiars des del naixement per mitjà de procediments de separació, divorci, guarda i custòdia, i mesures protectores d'infants, entre d’altres, així com amb el blindatge del patrimoni amb vista a una successió, mitjançant la tramitació de testaments, herències i reclamacions de legítima.

    A continuació exposem un recull de preguntes i respostes pràctiques sobre una de les seves temàtiques principals: el DIVORCI.

     

    —Què és el divorci?

    El divorci és la dissolució definitiva del vincle matrimonial. No permet la reconciliació, per la qual cosa, en cas que es produeixi, els cònjuges hauran de contreure nou matrimoni.

    El divorci no és causalista, és a dir, la nostra legislació no n’exigeix causa. Podem sol·licitar-lo sense més motiu ni explicació. En el mateix sentit, no permet oposició. Serà acordat sempre i sense excepció per via judicial, amb l'únic requisit que hagin transcorregut tres mesos des de la seva configuració.

    —Quina diferència hi ha entre divorci i separació? I, en quins casos és millor escollir una modalitat o l’altra?

    El divorci és la ruptura definitiva de la vida marital i comporta el trencament de qualsevol llaç existent entre els cònjuges. Per contra, la separació es configura com una pausa en el matrimoni i deixa oberta la porta a la reconciliació; és per això que qui es trobi separat legalment no podrà contreure nou matrimoni.

    En l'actualitat, hi ha una clara tendència al divorci. La separació no ofereix cap mena d'avantatge jurídic ni fiscal i queda reduïda a una decisió més aviat emocional.

    Les parts han de sentir-se còmodes amb la seva elecció, si bé és important recalcar que el divorci manca d'oposició. És a dir, si un dels cònjuges decideix dissoldre el vincle per divorci, l'altre no s’hi podrà oposar.

    —Per què podem afirmar que Munill-Tudó Advocats és un bufet especialitzat en aquesta temàtica?

    La nostra càrrega principal és el dret de família.

    El dret familiar és una branca del dret civil, però requereix una especialització exhaustiva i una pràctica constant en els tribunals. El nostre Codi civil -comú i català- estipula les directrius més bàsiques del dret, però són els tribunals els que modulen les resolucions d’acord amb la realitat social, en constant evolució.

    És per això que l'especialització és crucial en aquest camp.

    —Quines altres branques del dret cal tenir en compte en un procés de divorci o de separació? Oferiu aquests serveis complementaris, també?

    El nostre ordenament jurídic es configura com a unitat, malgrat que hi hagi branques distintives. El dret ens impacta a tots i de manera diària. Tot el que ens envolta té un impacte jurídic i això succeeix d'igual forma en el dret familiar. Especialment, en casos de propietats en comú, ja que s’ha de tenir en compte l'impacte fiscal dels acords aconseguits.

    Lamentablement, també requereix coneixements penals, perquè, en més ocasions de les que ens agradaria, tots dos drets es troben entrellaçats.

    En el nostre bufet comptem amb tots dos coneixements a fi de donar un servei integral al particular.

    —Quins tipus de divorcis hi ha?

    El divorci pot configurar-se de mutu acord o per via contenciosa en cas que no hagi estat possible aconseguir l'acord entre les parts.

    En els casos en què l'única pretensió és el divorci, sol acordar-se, atès que, tal com hem comentat, no permet oposició.

    —Quins són els principals punts de desacords que trobeu per no poder dur a terme divorcis de mutu acord?

    El divorci en si mateix no presenta complicació. Les desavinences solen produir-se en cas d'existir fills comuns, i especialment si són de poca edat, o en cas d'existir un patrimoni comú que calgui dissoldre. Habitualment les parts busquen obtenir una resolució de l'assumpte àgil que els permeti organitzar-se i evitar un desgast econòmic i emocional. El nostre treball és valorar les propostes amistoses i, si no són prou garantistes, oferir la viabilitat de la pretensió per via judicial.

    —Com recomaneu actuar i què cal tenir en compte en el procés de divorci quan hi ha fills implicats?

    Els menors han de romandre sempre i sense excepció fora de qualsevol conflicte entre els progenitors. El nostre treball parteix d’assessorar el progenitor des d'un punt de vista jurídic i vetllar, com un altre operador jurídic, per l'interès superior del menor. Sota cap circumstància ens hi hem de relacionar. No és el nostre camp i no hi hem d'intervenir.

    —Què és el divorci contenciós i quan s’hi arriba?

    El divorci contenciós, a grans trets i a fi de donar una resposta simplificada, és la sol·licitud de les nostres peticions a un tercer: el jutge.

    En cas que no hagi pogut acordar-se entre els progenitors, cal sotmetre aquesta decisió a l'arbitri judicial formulant les parts les seves sol·licituds i fonamentant-les amb la prova oportuna.

    —Quines recomanacions feu als vostres clients abans, durant i després de dur a terme un procés de divorci o separació?

    Hi ha una recomanació comuna: han de permetre's reposar les seves pretensions, ja siguin amistoses o per via judicial. És habitual que en un procés de divorci les parts vulguin finalitzar-lo com més aviat millor i iniciar vides separades. La veritat és que, a fi d'evitar conflictes posteriors, cal analitzar amb profunditat els efectes del divorci i això requereix cert temps de reflexió i repòs. Poden ser uns dies o una setmana, però és important que reposin les seves decisions, atès que moltes d'elles poden tenir incidència en el futur o constituir ara, la renúncia a uns certs drets.

    __

    Més informació:

     

    >> Entrevista a Natalia Huerta Munill

    Afegeix un comentari

    Vols formar part de la nostra comunitat?

    Clica aquí!

    Registra't a connecTerrassa!

    Et mantindrem informat sobre el comerç de Terrassa i els professionals de la ciutat amb Notícies, Agenda, Sortejos, Promocions,...

    Prement el botó "Vull subscriure'm" acceptes les polítiques de privacitat